Erdoğan - Gülen Satrancını Kim Kazanacak ?

Güncelleme:

Aydın Özdalga yazıyor...

Başbakan Erdoğan’ın isim vermeden Fettullah Hoca’ya yaptığı, “ Yurda dön, bitsin bu hasret artık“ çağrısına, Fettullah Hocadan gözyaşları içinde, özetle aşağıdaki mesajı içeren yanıt geldi:

( Dönmem için, henüz erken, eğer dönersem beni yoketmek isteyen darbeciler, girişimleri ile hükümete ve ülkeye zarar verir. Bir süre daha Amerika’dayım )

AKP ile Fettullah Hoca Cemaatının, arası son zamanlarda açık. Siz bakmayın, her,iki taraf da bunu yalanlıyor ve “ Aramızı bozmak isteyenler “ var diyor ama, durum böyle.

Peki bu ilişki neden bozuldu ?

10 yıllık güçlü iktidarı sırasında, TSK’yı, Medyayı, İstanbul sermayesini hizaya getiren Başbakan Erdoğan ve AKP’nin dışında bugün ülkede tek  örgütlü güç Fettullah Hoca Cemaati kaldı.

Bu grubun özellikle emniyet ve adli sistemde giderek güçlemesi AKP’yi rahatsız etti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın emniyetin operasyonu sonucu özel yetkili savcılar tarafından ifadeye çağrılıp, belki de tutuklanması süreci  ise, Başbakan Erdoğan’ı kelimenin tam anlamıyla çıldırttı.

Hakan Fidan’ın PKK ile görüşmesi adeta “ Vatan hainliği “ gibi lanse edilmesi, Başbakan’ı haklı olarak öfkelendirdi. Çünkü bu temasların Başbakan’ın direktifi ile onun çizdiği stratejiye göre yapıldığını sokaktaki çocuk bile biliyordu..

Hakan Fidan’ın kişiliğinde, Başbakan Erdoğan yargılanmak isteniyordu.

Başbakan Erdoğan, hemen bir yasa çıkararak bu oyunu bozdu.

Başbakan Erdoğan, daha sonra da, kamuoyunda çok tepki çeken Özel Yetkili Savcılar ve mahkemeler konusuna da el atarak, bu sistemi yumuşatmak, belki de kaldırmak için adım attı.

Başbakan’ın planını gören Fettullah Hoca Medyası hemen tepki gösterdi:

“ Eğer bu olursa, darbeciler hortlar “

Ama ip bir kere kopmuştu...

Başbakan Erdoğan yeni bir hamle yaptı:

Türkçe olimpiyatlarına katılan Başbakan Erdoğan, isim vermeden Fettullah Hoca’ya bir çağrı yaptı

“ Bitsin bu hasret, dön artık ! “

Peki Başbakan neden bu çağrıyı yaptı ?

Strateji net. Eğer Fettullah Hoca yurda dönerse, önce sevenleri sevinç gösterisi yapacak, ama ardından Fettullah Hoca’ya karşı olup, onu Humeyni gibi görenler sokağa dökülecek ve gerilimli günler yaşanacak.

Bu gerilim sonunda ise, Fettullah Hoca Cemaati güç kaybederken, Fettullah Hoca’nın mağduriyeti bitecek ve sürgündeki masum insan büyüsü bozulacak.

Başbakan Erdoğan’ın bu hamlesindeki taktiği gören Cemaat hemen karşı hamle yaptı.

Daha aradan 48 saat geçmeden Fettulllah Hoca kararını verdi ve bunu gözyaşları içindeki bir video ile açıkladı:

“ Dönmüyorum. Henüz erken. Dönersem ülkem zarar görebilir “

Erdoğan - Gülen satrancında hamle sırası şimdi Başbakan Erdoğan’da.

Başbakan Erdoğan muhtemelen, “ Kaygınız yersiz sayın hocam. Türkiye 1998’in Türkiye'si değil. Sizi gurbete kaçıran darbeci güçleri yok ettik. Benim teminatım altındasınız. Dönün artık. “ diyerek, Fettullah Hoca Cemaatini köşeye sıkıştıracak.

Çünkü bu çağrıya rağmen Fettullah Hoca dönmezse, dolaylı olarak, “ Siz öyle diyorsunuz ama, gerçek farklı. Türkiye hala sizin kontrolünüzda değil. Darbeciler hala güçlü “ mesajını vermiş olacak ki, bu savunulması zor bir fikir.

Görünen o ki, Erdoğan - Gülen satrancının galibi, her türlü kavgayı çok iyi bilen Kasımpaşalı Başbakan olacak...

Aydın Özdalga
twitter.com/aydinozdalga