Cem Karaca yaşasaydı 72 yaşında olacaktı

Cem Karaca yaşasaydı 72 yaşında olacaktı
Güncelleme:

Türk rock müziğinin usta ismi Cem Karaca yaşasaydı bugün 72. yaşını kutluyor olacaktı.

Cem Karaca, tiyatrocu bir ailenin tek çocuğu olarak 5 Nisan 1945’te İstanbul'da dünyaya geldi ve tiyatro kulislerinde büyüdü.

Ortaöğretimini Robert Kolej'de tamamlayan Karaca’yı müzikle ilk tanıştıran annesinin teyzesi Rosa Felegyan oldu.
 
Okul yıllarında, moda olan rock müziğine merak salan Karaca, dünya starlarının şarkılarını söyleyerek müzik serüvenine başladı. 

Karaca, askerlik yıllarında tanıştığı Anadolu gerçeği ve ezgilerini rock müziğiyle harmanlaya karar verdi. 1967’de Mehmet Soyarslan, Tümay Yalçınkaya, Timur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu ile birlikte kurdukları Apaşlar grubu, Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözlerin Erzurumlu Emrah'a ait, Karaca’nın bestelediği "Emrah" adlı parçayla ikinciliği kazandı.
 
Apaşlar, “Emrah”la elde etiği başarıyı, "Resimdeki Gözyaşları" ve "Bu Son Olsun" gibi günümüzde de hit olan parçalarla pekiştirdi.

Cem Karaca yaşasaydı 72 yaşında olacaktı  - Resim : 1

Karaca, Apaşlar grubundan ayrıldıktan sonra sırasıyla Kardaşlar, Moğollar, Dervişan gibi gruplarla çalıştı. Bu sürede Türk halkını ve müziğini derinden etkileyen şarkılar üretti.
 

Moğollar ve Karaca iyi bir uyum yakaladı, birçok başarılı eser üreterek "Namus Belası" parçası ile çıkış yaptı. Şarkının Hey Dergisi’nde çizgi romanı yayınlandı, ayrıca Namus Belası isimli filmler çekildi.

Yakaladıkları başarıya rağmen Cahit Berkay müzik kariyerine Fransa’da devam etmeye karar verince Moğollar ve Karaca ayrılmak zorunda kaldı.
 

Karaca, ilk evliliğini tiyatro sanatçısı Semra Özgür ile 1965'te yaptı. Daha sonra boşanan Karaca, 1968'in sonunda yine bir tiyatro sanatçısı olan Meriç Başaran ile hayatını birleştirdi, bu evliliği ise iki yıl sürdü.

Üçüncü evliliğini Ağustos 1973’te Feride Balkan ile yapan sanatçının, bu evlilikten Emrah adını verdiği bir oğlu oldu. Çift, daha sonra ayrıldı. 5 Temmuz 1993'te Cem Karaca, dördüncü evliliğini ilk eşi Semra Özgür ile yaptı. Karaca'nın son evliliği ise İlkim Erkan ile oldu. 

1978’da son grubu Edirdahan’la Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve rock opera albümü "Safinaz"ı yayınladı. Grup ilk ve tek albümlerinin ardından dağıldı. Almanya’ya yerleşen Karaca, uzun yıllardır süren müzik hayatının ilk solo albümü olan ve Nazım Hikmet şiirlerinden oluşan "Hasret"i yayınladı.
 
Karaca daha sonra tekrar Türkiye'ye döndükten sonra televizyon programları yapmaya başladı. 1997’de vizyona giren "Ağır Roman" filminde "Resimdeki Gözyaşları"nı tekrar kaydetti.
 Cem Karaca yaşasaydı 72 yaşında olacaktı  - Resim : 2
Yakın dostu Barış Manço’nun ölümünün ardından oldukça üzülen Karaca, vokalistsiz kalan Kurtalan Ekspres’e katıldı. Karaca’nın son albümü ise 1999’da yaptığı "Bindik Bir Alamete Gedeyoz Kıyamete" oldu.
 
Karaca, İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu, 8 Şubat 2004’te hayatını kaybetti.

Sanat ve siyaset dünyasından yüzlerce kişinin hazır bulunduğu cenaze törenin ardından, Karacaahmet İranlılar Mezarlığı’nda, babasının yanında toprağa verildi. 

NTV