Engelli Gönüllüsü Olmak İçin "9 Dakika Yeterli!"

Engelli Gönüllüsü Olmak İçin "9 Dakika Yeterli!"

3. CNR Kitap Fuarı'nda Engelsiz Dünya Platformu tarafından "9 Dakika Yeterli!" eğitim programı başlatıldı

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nda Engelsiz Dünya Platformu'nca, "9 Dakika Yeterli!" eğitim programı başlatıldı.

Engelsiz Dünya Platformu Bilişim Koordinatörü İsmail Hakkı Tayfur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "9 Dakika Yeterli!" eğitim programının üniversitelerde engelliler konusunda uzmanlaşmış isimlerin bilgileri doğrultusunda hazırlandığını söyledi.

Tayfur, gönüllülük eğitim programının 9 dakika sürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Engelli konusunda uzun uzun anlatılacak çok şey var fakat insanların zamanları bu konuda çok sınırlı. Eğitim gönüllüsü olmak isteyen fakat zaman bulamayan insanlara en kısa zamanda ne verebiliriz düşüncesiyle bu programı hazırladık. İlk kez de CNR Kitap Fuarı'nın açılışıyla çalışmayı başlattık. Gelen kişileri sembolik olarak bir test yapıyoruz. İlk aşamada 9 soru soruyoruz, bu soruların cevaplarından engellilerle ilgili genel bilgisini ve durumunu ölçüyoruz, bu bir dakika sürüyor. İkinci aşamada görme, işitme, bedensel ve zihinsel engellilerle nasıl iletişim sağlayabileceğini anlatan 7 dakikalık bir video izletiyoruz."

Videonun alt yazılı hazırlandığını kaydeden Tayfur, bunu, işitme engeli olan ama diğer engelli gruplara gönüllü olmak isteyenleri de düşünerek bu şekilde hazırladıklarını vurguladı.

Tayfur, video sonrası aşamayı şu sözlerle anlattı:

"Videodan sonra nasıl bir gelişim katettiklerini kendileri de görebilsinler diye bir son test uyguluyoruz. Bu testi tamamladığında da eğer sürdürülebilir bir gönüllü olmak istiyorlarsa kendilerine sertifika takdim ediyoruz. Sürdürülebilirlik kısmı önemli çünkü günümüzde gönüllülük 'Evet ben gönüllüyüm' demenin ötesinde bir şey olmuyor. Bu yüzden biz gönüllülerimize aynı zamanda aktif alana da taşıyabilmek adına iletişim bilgilerini alıyoruz. Daha sonra kendilerini düzenlediğimiz çalışmalara davet edeceğiz, zamanlarını, imkanlarını, buldukları alanlarda çalışma yapmalarını isteyeceğiz."

- "Engelsiz Dünya Gönüllüsü" programı dünya çapında bir ilk olacak

Programa katılanların "Engelsiz Dünya Gönüllüsü" belgesi alacağını ifade eden Tayfur, fuar dışında programa katılmak isteyenlerin 9dakikayeterli.org internet sitesi üzerinden programa katılabileceklerini aktardı.

Tayfur, "Fuar açılışında sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal programa katıldı ve gönüllümüz oldu. Çalışmayı çok beğendi ve 'Evet çok basit, herkesin anlayabileceği bir dilde anlatılmış ve kendi adıma bir şeyler öğrendim burada' dedi, sonrasında da birçok protokol katıldı ve herkes duyurmak için çaba göstereceğini söyledi" diyerek, 1 milyon gönüllü hedeflediklerini söyledi.

Eğitim programının Balkanlar'da da düzenleneceği bilgisini veren Tayfur, farklı birçok ülkede yapacakları çalışmalarla dünyada ilk kez bir dünya gönüllülüğü oluşturacaklarını sözlerine ekledi.

Fuar, 13 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.