ÖTV'siz lüks araç sahibi olmanın formülünü buldular

ÖTV'siz lüks araç sahibi olmanın formülünü buldular
Güncelleme:

Taksi ve minibüs gibi ticari araçlara getirilen ÖTV indirimini fırsat bilen bazı vatandaşlar, lüks araçları "taksi yapacağım" diyerek ucuza alıp, taksicilik yapmayıp satış için yasal sürenin dolmasını bekliyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında taksi ve minibüs gibi ticari araçlara getirilen ÖTV indirimi Anadolu’da çok sayıda kenttin lüks taksiler ile tanışmasını sağlamıştı. Bazı kentlerde bu indirimi fırsat bilen taksiciler ise ÖTV indiriminden yararlanıp lüks araçlar almaya başladı ancak bu araçları evlerinin garajlarına ya da otoparklara bıraktı. Yani taksicilik yapmak için aldıkları indirimli araçları sadece kendi özel işleri için kullanıp kendilerine lüks araçlar tahsis etmiş oldular.

Vatan gazetesinden Emre Eser'in haberine göre araçlarda ÖTV çok ciddi bir yük oluşturuyor. Çıplak fiyatı 100 bin TL olan lüks bir araca yüzde 60 ÖTV eklendiğinde fiyat bir anda 160 bin TL’ye çıkıyor. Yüzde 18’lik KDV de ÖTV giydirilmiş rakam üzerinden hesaplanıyor. ÖTV olmayınca KDV’de de yine 100 bin liralık araçta 10 bin 800 liralık ekstra avantaj oluyor. Toplamda vergi avantajı 100 bin liralık bir araç için 71 bin TL’yi buluyor. Bu vergi indirimini fırsat görenler, kilometresi düşük, sıfır ayarında bir otomobilin satış için gereken 3 yıllık yasal sürenin sonunda iyi bir fiyata satılabileceğini ve bu işten para kazanabileceklerinin hesabını yapıyorlar. Para kazanma derdinde olmayanlar ise taksi görünümlü özel araç sahibi oluyorlar ve ticari araçlarını sadece kendi şahsi ihtiyaçları için kullanıyorlar.

Vatan