Yerli otomobili üretecek 5 şirket belli oldu

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobili üretecek şirketlerin Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nda yerli otomobili üretecek şirketleri açıkladı. Erdoğan, şirketlerin Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding olduğunu söyledi. Piyasaya sürülecek ilk otomobile talip olduğunu belirten Erdoğan, "Ortak girişim grubumuzdan beklentimiz en geç 2019'da prototipi tamamlaması 2021'de de satışa başlamasıdır" dedi.

Türkiye'nin yerli otomobil serüveninde bugün önemli bir adım atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı"nda yerli otomobilin üretiminde yer alacak beş firmayı açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden satır başları şöyle:

8 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Teröristlerden 17'si Hakkari, 5'i Tunceli olmak üzere etkisiz hale getirildi. Çatışmalar aynı şiddetle devam ediyor. Şehidimizin kanını yerde bırakmayacağız. Bu teröristleri tüketinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu ülkede terörün egemen olmadığını bu zihniyetlere göstereceğiz.

"AYIPTAN KURTULMA YOLUNDA ADIM ATIYORUZ"

Merhum Muhammed Ali hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur diyor. Bizim de bugün tanıtım için bir araya geldiğimiz markası, tasarımı, mühendisliği Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bundan 20 yıl önce yerli otomobil üretilmesi konusundaki tereddütleri anlayabiliyorum. Ama geçtiğmiz yıl 757 bin otomobil satışına ulaşmış Türkiye'de bu konuda hala adım atılmıyor olması ülkemizin bir ayıbı haline gelmişti. Bugün bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz. 

"EN GEÇ 2019'DA PROTOTİPİ TAMAMLANMALI"

Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubumuzdan beklentimiz en geç 2019'da prototipi tamamlaması 2021'de de satışa başlamasıdır. Karşınıza çıkacak sorunların çözümü noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Projede en küçük bir gecikme istemiyoruz. Gerekiyorsa sırf bu projenin takibi için Cumhurbaşkanlığı'nda bir ekibi görevlendireğiimi bilmenizi istiyorum.

"İLK OTOMOBİLİN TALİPLİSİYİM"

Artık zaman kaybına tahammülümüz bulunmuyor. Bize onlara gereken her yerde omuz vermek düşer. Piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim. 

Bu ürünün çevremizden başlayarak pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olunuz. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi ancak bu tür atılımlarla mümkündür. Türkiye'nin otomobilinin motoruna, pazar hedeflerine elbette girişim grubumuz karar verecektir. Halen TÜBİTAK bünyesindeki platform girişim grubumunuz emrine amadedir. Kararları ne olursa olsun biz her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türkiye'yi bu büyük hayaliyle buluştursunlar. 

"KENDİ GÖBEĞİMİZİ, KENDİMİZ KESMELİYİZ"

Bizim bu otomobille ilgili heyecanımız ortak girişim grubuna özel değildir. Teşvik politikarımızı gözden geçirmeli, yüksek teknolojiye sahip üretime yönelik yatırımlara öncelik tanımalıyız. İhracatımızın niteliğini bu yönde geliştirmeden yılda 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. Daha önceki fırsatları girişimcilerin ayağına pranga vurarak, set çekerek kaçırmıştık. Kayseri'deki uçak fabrikası girişiminin akamete uğramasının şirketin iflası olarak gösterilen gerekçesi kimseyi ikna etmemiştir. Devrim otomobilinin benzin olmadığı için rafa kaldırılması asla gerekçe olamaz. Aradan 60 yıla yakın süre geçti. Dünya standartlarında yerli tabancalarımızı, füzelerimizi henüz yeni yeni ticari düzeye ulaştırabildik. ABD'den polis teşkilatımız 1500 tabanca alacak, verilen cevap ne kongreden geçmedi. Bundan böyle gerek yok dedik. Kendi ürettiklerimizle bu süreci devam ettireceksiniz. Bu kadar nazı çekmeye ne gerek var. Biz bu örnekleri asla unutmadık, unutmayacağız. Ecdadımız hazıra dağ dayanmaz diye boşa dememiştir. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız. 

"TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİ YAPACAĞIZ"

Mesele sadece otomobil üretmek değil. Buradan ortaya çıkacak tecrübeyle dünyaya meydan okuyacak yeni bir iddialı bir çıkış ortaya koymaktır. İddianız yoksa, kanatlarınız olsa da uçamazsınız. Biz ülke ve millet olarak iddiamızı ortaya koyuyor ve diyoruz ki Türkiye'nin otomobilini yapacağız. Hem de en güzel tasarım, teknolojiyle bu otomobili kazandıracağız. Böyle babayiğitler destek olduğu sürece otomobille birlikte daha nice başarılara imza atarız. 

Türkiye'yi darbelerle, terör örgütleriyle yıkamadılar. Ekonomiyi silah gibi kullanarak sendeletemediler. Küresel düzenin çarpıklıkları konusundaki itirazlarımızın haklılığının üzerini örtemediler. Buradan onlara kötü bir haber vereyim. Geçmişte attığı her adımı kontrol ettikleri Türkiye artık yok. Artık istiklali ve istikbaline 15 Temmuz gecesi olduğu gibi, sınır ötesi operasyonlarında olduğu gibi hayatı pahasına sahip çıkan bir Türkiye var.

Yerli otomobili üretecek 5 şirket belli oldu - Resim : 1

Başbakan'ın açıklamasından satır başları:

“Bugün ülkemiz için ekonomimiz için önemli bir proje için bir araya geldik. Cumhurbaşkanımızın yerli marka otomobil için artık vaktin geldiğini söylemesi etkili oldu. Bu önemli projenin iş dünyamıza da yeni bir heyecan getireceğinden endişem yok. Ülkemizde 15 yıldır gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümeyi büyük projelerle taçlandırdık.”

“Son 10 yılda ihracatımız içinde otomotiv sanayi payı yüzde 17 seviyelerinde ulaştı. Türkiye’nin otomobil yapamaması söz konusu olamaz. Bu iş ekonomik ölçeği bulma meselesidir. Türkiye’de Ar-Ge merkezleri içerisinde 83 tane merkez var. Otomotiv sanayi üretiminin imalat sanayi üretimi içindeki payı da yüzde 8 seviyesinde. İstihdamın yüzde 6’sı otomotiv sektöründe”

“Ülkemizin ekonomik sıçramayı gerçekleştirmek için öemnli gördüğümüz yerli otomobilin başlangıcını resmen yapmış bulunuyoruz. Değerli katılımcılar 15 yıldır karşılaştığımız onca engele rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Hayatın her alanında önemli atılımları gerçekleştirdik. Rekorlara imza attık. Atılan bu adımın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ortak girişim grubuna başarılar diliyorum. Bu proje bir değil binlerce vatandaşımıza iş sağlayacak. Allah emeklerinizi zai etmesin. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Seçiniz...