Afiyet olsun Türkiye! Kokoreçten bakın ne çıktı!

Güncelleme:

Türkiye'de en çok sevilen sokak lezzetlerinden biri olan kokoreci daha uygun maliyete yapmak isteyen bazı işletmelerin, daha ucuz olan dana bağırsağı kullandığı öğrenildi. Yine maliyeti düşürmek için daha fazla yağ kullandıkları belirtildi.

İzmirli vatandaşların sevdiği sokak lezzetlerinden kokoreci daha uygun maliyete yapmak isteyen bazı işletmelerin, kuzu kokoreç diyerek daha ucuz olan dana bağırsağı kullandığı öğrenildi. Ayrıca bazı işletmecilerin yine maliyeti düşürmek için ürünün içine konan bumbar ve ince bağırsaktan çalıp daha fazla yağ koyarak sattıkları belirtildi.

Kiminin vazgeçemediği, kiminin ise ön yargılı olduğu lezzet kokoreç, İzmirliler tarafından seviliyor. En çok yenen sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, farklı şehirlerde farklı şekilde yapılıyor. İzmir'de ise domates ve bibersiz, sadece baharat atılarak tüketiliyor. Ancak lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih ediliyor. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılıyor. Uzunca bir şişe bumbarlar geçiriliyor ardından ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanıyor. İçine ayrıca ince yağ tabakaları yerleştirilip pişirildikten sonra çeşitli şekillerde servis edilebiliyor.

'SAKATAT ÇOK BEKLETİLMEMELİ, 72 DERECENİN ÜZERİNDE PİŞİRİLMELİ'
Kokorecin faydalarından bahseden Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, tüketimi hakkında şu bilgileri verdi:
"Sağlıklı beslenebilmek için yeteri miktarda tüketmek gerekir. Haftada 1 kez tüketilmesi önerilir. Kalp damar rahatsızlığı bulunan kişilerin doktor kontrolünde yemesi gerekir. Özellikle küçük yaş grubu çocukların tüketmemesi önerilir. Bunları pişmiş tüketmemiz lazım. Az pişmiş ve çiğ tüketilmemeli. Özellikle pandemi döneminde. Çünkü olası bir bulaşıda koronavirüsün 72 derece üstü sıcaklıkta inaktif hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle 72 derece üstü sıcaklıkta pişirip tüketmek gerekiyor. Ayrıca sakatatı aldığımız gibi tüketmemiz gerekiyor. Çok fazla bekletmememeyiz. Kellepaça, işkembe ve kokoreç gibi ürünlerin temizliği daha zor işlemlerden geçer. Bunların temizliğine dikkat etmek gerekir. Tanıdığımız bildiğimiz yerden tüketmemiz gerekir." 

En fazla tercih edilen süt kuzu kokorecin daha pahalı olduğunu belirten Uğur, kimilerinin dana kokoreci kuzu kokoreç diyerek satabildiğini de ifade etti.

'BAZILARI MALZEMEDEN ÇALIP YAĞ ORANINI ARTIRIYOR'
İzmir Çamdibi'nde tanınmış işletmelerinden birinin yöneticisi evli ve 2 çocuk Hasan Fidan (50), İzmir kokorecin sade olduğunu, baharatla sunulduğunu belirterek, "Her işte olduğu gibi bu sektörde de hile var. İnce bağırsaktan, bumbardan çalınıyor. Bunun yerine içine daha fazla yağ konuluyor. Yağ oranı yükseltiliyor" dedi.

Kokoreç ustası evli 2 çocuk babası Tarık Yağmur (48), "Ege Bölgesi'nde kokoreç genelde İzmir'de yenir. Dana kokoreç daha ucuz olur. Kokoreç yiyecekseniz tavsiyem kuzu olur. Dana kokoreci genelde kuzu diye satıyorlar. Üstüne kuzu bağırsağı tek şerit sarıp kuzu görünümü veriyorlar" diye konuştu.

İZMİR KOKORECİ SEVİLDİ
Kokoreç yemeye gelenlerden Muhammed Hakan Kendirli (23), "Manisalıyım ben. İlk kez yedim. Açıkçası beğendim, güzelmiş" dedi.

Volkan Bulut (22) da, "Seviyorum. Haftada 1-2 geliyorum yemeğe. İzmir kokoreci seviyorum. İstanbul kokorecin içine domates biber konuyor. İzmir sade daha güzel doya doya yiyoruz" diye konuştu. 
Müşterilerden Yakup Kılıç (38) ise, "Tavsiye üzerine geldim, yedim. Çok beğendim. Ben İstanbul'da 20 yıl kaldım. İstanbul'da domates ve biber de konuluyor. O tada daha çok aşinayım ama bunu da sevdim" dedi.

DHA

text-ad
Etiketler hile kokoreç
DEM Parti'den yeni Anayasa ve İmamoğlu için dikkat çeken açıklama DEM Parti'den yeni Anayasa ve İmamoğlu için dikkat çeken açıklama TBMM'de kıyamet koptu: ''Ayı'' tartışmasında AK Partililer muhalefetin üzerine yürüdü! TBMM'de kıyamet koptu: ''Ayı'' tartışmasında AK Partililer muhalefetin üzerine yürüdü! 50 yaşına merdiven dayadığına kim inanır ? Mine Tugay durmuyor... 50 yaşına merdiven dayadığına kim inanır ? Mine Tugay durmuyor... TOKİ 36 ilde yüzde 25 peşinat ve 48 ay taksitle yüzlerce taşınmazı satışa çıkarıyor TOKİ 36 ilde yüzde 25 peşinat ve 48 ay taksitle yüzlerce taşınmazı satışa çıkarıyor MHP eski Genel Başkan Yardımcısı'ndan Bahçeli'ye yaylım ateşi! MHP eski Genel Başkan Yardımcısı'ndan Bahçeli'ye yaylım ateşi! 1960'da Türkiye'de bulunmuştu... Ülkemizden kaçırıldıktan onlarca yıl sonra geri döndü! 1960'da Türkiye'de bulunmuştu... Ülkemizden kaçırıldıktan onlarca yıl sonra geri döndü! Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'dan muhalefete tarihi çağrı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'dan muhalefete tarihi çağrı Konserdeki yasak aşk skandalında dikkat çeken gelişme Konserdeki yasak aşk skandalında dikkat çeken gelişme Hayatta Her Şey Var sunucusu Nur Viral'dan sürpriz karar: Beyaz TV'ye veda etti! Hayatta Her Şey Var sunucusu Nur Viral'dan sürpriz karar: Beyaz TV'ye veda etti! 14 yaşındaki çocuğa işkence saniye saniye kamerada! 14 yaşındaki çocuğa işkence saniye saniye kamerada!
Üç yıldır kayıp olarak aranıyordu... Genç kadının katilleri eşi ve kayınbiraderleri çıktı! Üç yıldır kayıp olarak aranıyordu... Genç kadının katilleri eşi ve kayınbiraderleri çıktı! Koruma polisine çiğköftesiz çiğköfte ikram eden Vali bu sefer işi tatlıya bağladı! Koruma polisine çiğköftesiz çiğköfte ikram eden Vali bu sefer işi tatlıya bağladı! Bahçeli: ''Cumhurbaşkanı'nın biri Kürt, diğeri Alevi 2 yardımcısı olsun!'' Bahçeli: ''Cumhurbaşkanı'nın biri Kürt, diğeri Alevi 2 yardımcısı olsun!'' Üç gündür aranıyordu... Kayıp Rojda'dan müjdeli haber! Üç gündür aranıyordu... Kayıp Rojda'dan müjdeli haber! Türkiye'nin tescilli güzeli suyundaki buzdan zehirlenerek, hastanelik oldu! Türkiye'nin tescilli güzeli suyundaki buzdan zehirlenerek, hastanelik oldu! Osmanlı hatırası ''Yahudi Mahallesi'' zamana karşı direniyor Osmanlı hatırası ''Yahudi Mahallesi'' zamana karşı direniyor Can Yaman'ın sevgilisi Sara Bluma ''şiddet görüyorum'' deyip kanlar içinde paylaşım yaptı Can Yaman'ın sevgilisi Sara Bluma ''şiddet görüyorum'' deyip kanlar içinde paylaşım yaptı Sitede ''ekmeğimi elimden aldın'' cinayeti! Bir genç baltayla katledildi Sitede ''ekmeğimi elimden aldın'' cinayeti! Bir genç baltayla katledildi Sokak ortasında silahlı saldırı: öldürüp kaçtı, tuvalette yakalandı! Sokak ortasında silahlı saldırı: öldürüp kaçtı, tuvalette yakalandı! Uzun yıllar sonra kripto para piyasaları için tarihi karar... Uzun yıllar sonra kripto para piyasaları için tarihi karar...