Sigara tiryakilerine ağrı uyarısı

Sigara tiryakilerine ağrı uyarısı
Güncelleme:

Doktor Özan Karabağ, sigaranın kas ve kemik dokusunu yıprattığını açıklayarak uyardı.

Sigaranın kemik ve kas dokusunu yıprattığını kaydeden Dr. Ozan Karabağ, sigara kullanımının ağrıyı artırdığını açıkladı.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Anestezi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Karabağ, 12 haftayı geçen kronik ağrıların anksiyete, uyku bozukluğu ve depresyona neden olabileceğini söyledi. Özelikle sigaranın kemik ve kas dokusunu yıprattığını kaydeden Dr. Karabağ, sigara kullanımının ağrıyı artırdığını açıkladı.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde ağrı polikliniği açıldı. Poliklinikte görev yapan Anestezi Uzmanı Dr. Özgür Ozan Karabağ, ağrı ile ilgili çok fazla yanlış bilgi olduğunu belirtip, kronik ağrı çeken kişilere yardımcı olduklarını ifade etti. 12 haftayı geçen ağrıların kronik ağrı olarak tanımlandığını kaydeden Karabağ, "Kronik ağrılar insanlarda huzursuzluk, anksiyete, uyku bozukluğu gibi hastalıklar da yaratabiliyor. Eğer ağrı ile başa çıkılmazsa depresyon da gelişebilir. Özellikle sigara kullanımı ve obezite ağrıyı artırıyor. Spor ise ağrıların azalmasına yardımcı oluyor. Genelde herkes sigarayı kanser nedeniyle zararlı olduğunu düşünüyor. Ama özellikle sigara kas ve kemik dokusunu yıprattığı için bu ağrıları çok fazla artırıyor" diye konuştu.

"KANSER HASTALARI AĞRI ÇEKMEK ZORUNDA DEĞİL"

Özellikle kanser hastalarının çok ciddi ağrılarının olduğunu ve basit ağrı kesicilerle ağrıların dinmediğini dile getiren Dr. Karabağ, "Kırmızı reçete ve yeşil reçete dediğimiz güçlü ilaçlarla ağrılar azalıyor. Kanser hastası ağrı çekmek zorunda değil. Her geçen gün yeni ilaçlar çıkıyor. Sağlık çalışanları bile bu konuda yanlış biliyor. 'Eğer hastaya kırmızı yada yeşil reçete ilaç yazarsam hasta bağımlı olur, hastanın solunumu durur' gibi düşünülebiliyor" dedi. İş hayatındaki yanlış hareketlerden dolayı kas ağrıları çeken kişilerin çok fazla başvurduğunu açıklayan Dr. Karabağ, "Kas, boyun ve bel ağrısı ile geliyorlar. Bunların çoğu iş ve stres kaynaklı. Bu kişiler de tedavi şansı çok yüksek" diye konuştu.

DHA