Ataman’dan Enes Kanter gerçekleri

Ataman’dan Enes Kanter gerçekleri
Güncelleme:

A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi AMK'ya konuştu.

12 Dev Adam’da patron Ergin Ataman, 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası öncesi AMK’dan Sercan AKKUŞ’a takımın genel durumundan bahsetti. Deneyimli çalıştırıcı, “Turnuvada Berlin’de oynanacak grup maçlarında Almanya’daki yurttaşlarımızın büyük desteğini göreceğimize inanıyorum” dedi. İşte Ergin Ataman’ın AMK ve SÖZCÜ’ye yaptığı özel röportaj:

-12 günlük İtalya kampı sonrası 12 Dev Adam için Avrupa Basketbol Şampiyonası’na kondisyon olarak tam anlamıyla hazır diyebilir miyiz?

“ÇALIŞMALARDAN SON DERECE MEMNUNUM”
“İtalya’da dağda kamp yaptık. Dağ deyince insanların akıllarına sadece kros yaptılar düşüncesi gelebilir. Biz İtalya’da sabah kondisyon ve dayanıklılık çalışmaları yaptık. Akşamları da taktik antrenmanlar yaptık. Tabii ki ben bu çalışmalardan son derece memnunum. Son derece farklı kamp dönemi geçirdik. Bu yıl A Milli Takım’da ciddi bir gençleştirme var. 12 günlük kamp dönemi sonrasında kondisyon bakımından ‘Avrupa Şampiyonası’na hazırız’ diyemeyiz.”

-Bobby Dixon’ın takıma katılmasıyla birlikte nasıl bir hava oluşacak?

“TAKIMIN LİDERİ BOBBY DIXON”
“Emir Preldzic çok genç yaştan itibaren Türkiye’de oynuyor. Yaz döneminde ciddi tedavi görmek istediğini belirtti ve affını istedi. Biz bu hakkımızı stratejik olarak oyun kurucudan yana kullandık. Boby Dixon yıllardır Türkiye’de oynuyor. Sevilen bir oyuncu. Her geçen gün oyununu geliştiriyor. Takımıyla birlikte geçen sezon şampiyon oldu. A Milli Takım’da hücum düzeninde takımın lideri Bobby Dixon olacak. Karşıyaka’daki skorer kimliğini burada kullanmaya çalışacağız.”

-Bizim hep hedeflerimiz yüksek olmuştur… Zor bir gruptayız?

EN BÜYÜK HEDEF OLİMPİYAT
“Öncelikle ilk hedefimiz grupta ilk 4’e kalmak. Bu gruba Fransa’yı da koyarsak, Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın ilk 5’i çıkar. Tabii ki bizim burada iki tane hedefimiz var. İlki madalya! İkinci hedefimiz ise, olimpiyat elemelerine hak kazanmak. Bu elemelerde Avrupa takımlarının ciddi şansı vardır. Türkiye’nin bugüne kadar erkek basketbolunda olimpiyatlarda olmadığını düşünürsek, aslında en büyük hedeflerden bir tanesi bu. Çünkü elimizde genç kuşak var. Bu çocukların olimpiyat görmesi en büyük arzumuz. Öyle gruptayız ki, her maç Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda yarı final havasında geçecek.”

-Çok konuşuldu yazıldı ve çizildi. Enes Kanter’le ile yaşanan bu durumu nasıl yorumlarsınız?

ENES KANTER GERÇEKLERİ
“Enes Kanter’in basketbolculuğuna, oyunculuğuna söylenecek bir laf yok. Ben A Milli Takım’a geldiğimde geçmiş dönemlerde problemler yaşadığını öğrendim Enes’in. Onun gücünü kullanmak istediğimi söyleyerek açık kapı bıraktım. Ama geçen yıl o kapıdan girmedi. Biraz da ben yanıltıldım. Çünkü son ana kadar Enes’in A Milli Takım’da olacağını söylüyorlardı yakınındakiler. Geçen seneki Dünya Şampiyonası’nda söz verdiği şekilde gelseydi, belki biz madalya çıkarabilirdik. Bu sezon bir şeyler oldu benim bilemediğim. Enes’in ısrarla A Milli Takım’a gelmek istediği ortaya çıktı. ”

“KEYFİ DÜZEN OLMADIĞINI GÖSTERMEK İSTEDİK”
“Şimdi burası A Milli Takım… Kim olursanız olun! Ben bu sene değil de, seneye A Milli Takım’ı çalıştırayım. Böyle durum olamaz. Onun için biz de bunun keyfi düzen olmadığını göstermek istedik. İşin diğer gerçeği de bizim işimiz spor. Bunu aştığımız zaman iş spordan çıkmış oluyor. Enes’in bazı söylemleri tablonun dışına itiyor. Genç kardeşimiz çok da iyi basketbolcu. Tamamen sporu düşünen yapıya bürüneceğini düşünüyorum önümüzdeki günlerde. Türkiye’den yetişmiş oyuncudur. Mutlaka A Milli Takım’da yer alacaktır. ”

“KİM HADDİNİ AŞARSA KAPIYI GÖRÜR”
“Bu sadece Enes için geçerli değil. Başka oyuncular da haddini aşacak derecede sporun dışındaki olaylarla ilgilenirse anında kapıyı görür. İşimiz spor yapmak Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek, Türk gençliğine örnek olmak. Ben Enes’in önümüzdeki günlerde bunlara uyacağını düşünüyorum. Bunlar olmadığı için, biz bu sene Enes’i bünyemizin dışında tuttuk.”

“TERİM’İN BAŞARILARINI VE ARKASINDAKİ DESTEĞİ KİMSE GÖREMEDİ”
“Türkiye’nin iki tane büyük başarısı var son 15 yıla bakıldığında. Japonya’daki altıncılık var onu da unutmayalım. Ama son yıllarda özellikle Avrupa’da hayal kırıklığı yaşadık. Aslında sorun başarısızlıktan da öte. Başarılı da olsa, Türk halkı A Milli Takım’ın başında kendinden birisinin olmasını istiyor. Futbolda gördük bunları. Kimler geldi, kimler geçti. Ama Fatih Terim’in başarılarını ve arkasındaki desteği kimse göremedi. Basketbol da kitleler tarafından takip edilen spor dalı. Aydın Örs, sonra Orhun Ene geldi. Şimdi bayrağı ben taşıyorum. Türkiye’de çok değerli insanlar var. Her meslekte üst düzey insanlar vardır. Türk basketbol antrenörlüğünün de Avrupa’da üst düzey yeri var. Bunu da Avrupa müsabakalarında çok açık şekilde görüyoruz.”

-Almanya’da büyük destek olacak sanırım. Bu düşünceye katılıyor musunuz?

“KENDİMİZİ EV SAHİBİ OLARAK GÖRÜYORUZ”
“Kendimizi ev sahibi olarak görüyoruz Almanya’da. Ama yurttaşlarımızın dikkat etmeleri gerekiyor. Oluşabilecek taşkınlık Türk basketboluna zarar verir. Sonuçta Avrupa Basketbol Şampiyonası oynanıyor.”

-100 yılı devirmiş kulüplerin basketbola yaptığı yatırımlar salonlara büyük seyirci kitlesi çekti. Fakat küfür edebiyatını statlardan sonra salonlarda da görür olduk. İstenmeyen olaylar nasıl engellenir?

“POPÜLER KILAN REKABETTİR”
“İki şeyi ayırmamız lazım. Basketbolun Türkiye’de bu kadar popüler hale gelmesi rekabet. Yıllarca Yunanistan’da gördük. Panathinaikos ve Olympiakos! Ve Yunanistan basketbolu en üst seviyede oldu Avrupa’da. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’ın iddialı rekabete girmeleri sponsorları üzerlerine çekti.”

“FENERBAHÇE KADAR DESTEK GÖRMEDİLER”
“Galatasaray ve Beşiktaş, Fenerbahçe kadar sponsor desteğini alamadı. Fenerbahçe’ye baktığın zaman takım FINAL-FOUR oynadı THY Avrupa Ligi’nde. Futbol yıllardır alışık bu rekabete. Artık keskin kurallar var. Basketbol salon sporu olduğu için beklenmedik yakalandı. Farklı taraftar kitlesine, sert tedbirler uygulayarak basketbolda istenmeyen olaylar engellenebilir.”

“SIRF OLAY ÇIKARMAK İÇİN GELENLER VAR”
“Spor müsabakalarına gelen fanatik, sırf olay çıkartmak için gelenler var. Yasaların ayrım gözetmeksizin uygulanması lazım. Aileler, gençler, çocuklar da var gelenler arasında. Hem spor kültürünü değiştirmemiz gerekiyor. Bundan yararlanmak istemeyenleri aramıza almamamız lazım. Rekabet hiçbir zaman bitmez, bunu tatlı şekilde yapmak lazım.”

AMK Gazetesi