30. Abant Platformu

30. Abant Platformu

AK Parti İzmir Milletvekili Günay:- "İnsanların doğuştan gelen hak ve eşitlikleri, tüm evrensel bildirgelerde yer almıştır ama ne yazık ki yasalarda ve teoride ifade edilen bu maddeler günlük hayat içinde gerçeklik kazanamamıştır

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, insanların doğuştan gelen hak ve eşitliklerinin tüm evrensel bildirgelerde yer aldığını belirterek, "Ne yazık ki yasalarda ve teoride ifade edilen bu maddeler günlük hayat içinde gerçeklik kazanamamıştır" dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından Abant'taki bir otelde düzenlenen "İnanç ve Vicdan Özgürlüğü, Hak ve Hürriyetlerde Eşitlik" konulu oturumun moderatörlüğünü yapan Günay, eşit yurttaşlık meselesinin cumhuriyetin geride kalan 90 yılında en temel eksikliklerden olduğunu söyledi.

"İnsanların doğuştan gelen hak ve eşitlikleri, tüm evrensel bildirgelerde yer almıştır ama ne yazık ki yasalarda ve teoride ifade edilen bu maddeler günlük hayat içinde gerçeklik kazanamamıştır" diyen Günay, insanlar arasındaki eşitliğin bir türlü kuramsallıktan ya da kağıt üzerinde yazandan gerçekliğe kavuşamadığını savundu.

Bunu doğuran nedenlerden birinin Lozan Anlaşması imzalandığı dönemdeki bakış açısı olduğunu savunan Günay, "O dönemde laiklik kavramı olmadığı için öncelikle gayrimüslimler eşit yurttaşlık haklarına ve uygulamasına kavuşamamıştır. Onların bu sorunu 1940'larda, 1950'lerde çok yakıcı şekilde gündeme gelmiştir ve bugün de halen bu eşit yurttaşlık sorununun gayrimüslim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için sorunsuz bir hale getirildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Eşit yurttaşlık ve gayrimüslimlerin haklarını ele alan maddelerin 1930'larda Anayasa'ya konulduğunu kaydeden Günay, buna rağmen sorunun hiçbir çözüme kavuşmadan devam ettiğini öne sürdü.

Günay, devletin "sizin inançlarınız ancak bu format içinde, izin verdiğim sınırlar içinde yaşayabilirsiniz" tavrının hala sürdüğünü iddia ederek, "Bu nedenle etnik ve inanç açısından Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit yurttaşlık anlayışı ideali, yasalarda bahsedilen bu hüküm hayat içinde gerçekliğe kavuşmamıştır" ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Emin Gürbüz
Yayınlayan: Kemal Kaymak