''AK Parti geçmişe göre neden başarısız olacak ?''

''AK Parti geçmişe göre neden başarısız olacak ?''
Güncelleme:

Dünyaca ünlü gazeteler de Türkiye'deki seçime kilitlendi.

Economist dergisi ile Financial Times ve Guardian gazeteleri, 7 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimleri mercek altına aldı. Seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile muhalefet partileri üzerinden değerlendiren gazeteler çarpıcı tespitlerde bulundular.

Türkiye’nin geleceği için belirleyici önemde olan 7 Haziran seçimleri dünya basınının da ilgisini çekmeyi sürdürüyor. İngiltere'nin en önemli gazetelerinden sol eğilimli Guardian ile özellikle ekonomi -finans çevrelerinin nabzını tutan Financial Times gazeteleri bugün ayrıntılı seçim analizlerine yer verdiler. Dünyaca ünlü Economist dergisi de dün piyasaya çıkan son sayısında geniş bir Türkiye seçimleri makalesi yayınladı. Makale ve yorumların ortak noktası Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu kez güç kaybedeceği yönünde. Economist, "Artık bazı muhalefet partileri daha cazip hale geldi" diye yazıyor.

GUARDİAN: ERDOĞAN GERİLDİ, MEDYAYA SAVAŞ İLAN ETTİ

Guardian gazetesi Simon Tisdal imzasıyla bugün yayınlanan haberinde medyada yer alan seçim sonuçlarıyla oynanacağı iddialarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ı kızdırdığını söyleyerek onu "gergin" olarak tanımlıyor.

Haberde, anketlere göre Erdoğan'ın muhaliflerine beklenmedik bir destek olduğu yazılmış.

Erdoğan'ın kendisine muhalif olan basınla zaten pek iyi geçinemediğini yazan gazete, şimdiyse bunun açık bir savaşa dönüştüğünü söylüyor, ancak Erdoğan'ın öfkesinin "daha derinde daha kişisel bir rahatsızlıkta yatabileceğini" söylüyor: “Erdoğan seçmenin ruh halini ölümcül bir biçimde yanlış okumuş olmaktan giderek daha fazla korkuyor.”

Haberde Erdoğan'ın parlamentoyu kenara iterek "diktatöryal güçler" elde etmek istediği söyleniyor.

Tisdal, kolayca kazanmaya alışmış olan Erdoğan'ın muhalefet partilerinin güçlenmesiyle "şaşkınlığa uğradığını" yazıyor.

Guardian'in haberi şu sözlerle bitiyor: "Eğer (Erdoğan) Pazar günü istediğini alırsa, durdurulamaz olacak. Eğer engellenirse kin dolu gazabı tehlikeli bir şekilde serbest olmuş olacak."

FT: ERDOĞAN TÜRKİYE'DE EGEMENLİK İÇİN ZORLUYOR

Financial Times gazetesi de bugünkü başyazısında "Pazar günü yapılacak seçimler Türkiye tarihinin seyrine karar verebilir" değerlendirmesini yapıyor.

Türkiye'de seçmenin, aslında, “Erdoğan'a yürütme gücünün tekelini verip vermemek” yönünde bir karar alacağını söyleyen gazete, seçimde ‘anahtar değişken’in, "İkisi de geçen yüzyılda sıkışıp kalmış olan, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün takipçileri ya da aşırı sağcı milliyetçiler" değil, "Kürt yanlısı bir koalisyon olsa da, laik Türklerden, liberallerden ve solculardan destek alan HDP” olduğunu söylüyor.

Türkiye'de yetkililerin HDP'nin barajı aşmaması için seçim sonuçlarıyla oynayacağına dair ciddi endişeler olduğunu yazan Financial Times, seçim sonuçlarının ülkenin "tarihinin gidişatını" değiştirebileceğini söylüyor.

Yazı Erdoğan'ın "daha fazla güç - ve bu gücü kullanırken onu kontrol edebilecek olan sadece birkaç tane kalmış kontrol (mekanizmasını) ezip geçebileceği araçları elde etmesi feci olur" ifadeleriyle son buluyor.

ECONOMİST: AKP NEDEN GEÇMİŞE GÖRE BAŞARISIZ OLACAK?

Economist dergisi bu haftaki sayısında yayınlanan ve Pazar günkü genel seçimleri ele alan makalesinde "Tepki oyları ne kadar çok olacak?" başlığını kullanarak "AKP 7 Haziran'da neden geçmişte olduğu gibi iyi bir sonuç alamayabilir" diye soruyor.

Dergi AKP'nin 7 Haziran'da yüzde 40'ın üzerinde oy alacağını ancak buna rağmen gücünü kaybettiği yorumunu yapıyor.

Buna göre daha önce AKP'nin lehine olan şeyler artık "tersine dönmüş" durumda. Economist, "AKP'nin en güçlü olduğu alan olan ekonomi, artık ivme kaybediyor" diyor ve şöyle devam ediyor: "Doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı olan, AKP'nin eski karizmatik başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, giderek daha despotik ve erişilmez oldu. Ayrıca bazı muhalefet partileri artık daha çekici oldu."

Economist CHP'nin eskiden sahip olduğu Erdoğan karşıtı retoriği artık bir kenara bırakarak, AKP'yi ekonomi konusunda sert şekilde eleştirdiğini yazıyor. Dergi CHP'nin ön seçimine değinerek, kadın adaylardan bahsediyor ve CHP'deki "ultra-seküler dinozor gitti" ifadelerini kullanıyor.

Yine de CHP'nin yüzde 26'yı geçmesinin beklenmediğini yazan Economist, HDP'nin oylarının Erdoğan'ın başkanlık sistemi "hayalleri" konusunda kritik önemde olduğunu yazıyor.

Economist, “Türkiye'nin her yerinden süslü püslü yaşlı kadınlar, hipsterlar ve fabrika işçileri HDP'ye oy vereceğini söylüyor, ya 'Demirtaş'ı sevdikleri için' ya da 'Erdoğan'ı durdurmanın tek yolu' olduğu için. Bu büyük bir değişim" diyor.