Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye haritası

Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye haritası
Güncelleme:

1987'den bu yana Türkiye'yi "tam üyelik" için oyalayan Avrupa Birliği bu sefer de yayınladığı Türkiye haritası ile büyük bir skandala imzasını attı. AB Türkiye'yi Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesi olarak gösterdi.

AB, 2022 yılı “İnsani Yardım Paketi” haritasında, Türkiye’yi Güneydoğu Avrupa ve Avrupa Çevresi kategorisinde gösterdi.

2022’deki yardım paketinde Sahra altı Afrika'ya 469 milyon Euro, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya 351 milyon Euro, Asya, Latin Amerika, Pasifik ve Karayipler bölgesine 188 milyon Euro, öngörülemeyen insani krizler için ise 370 milyon Euro insani yardım bütçesi ayrıldı. Toplam bütçe 1,5 milyar Euro olarak kayıtlara geçti. Türkiye haricinde Bosna Hersek, Ukrayna, Gürcistan ve Ermenistan da Güneydoğu Avrupa ve Avrupa Çevresi olarak gösterildi.

Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye haritası

Ancak 2023’te Avrupa Birliği, Türkiye’yi resmen sildi.

2023 yılı AB insani yardım paketi şu şekilde ilan edildi: Sahra altı Afrika için 513 milyon Euro, Orta Doğu ve Kuzey Afrika için 382 milyon Euro, Asya, Latin Amerika, Pasifik ve Karayipler için 237 milyon Euro, Güneydoğu Avrupa ve Avrupa Çevresi için 208 milyon Euro, ani krizler için 141,5 milyon Euro, öngörülemeyen krizler için 122 milyon Euro ve insani projelerin geliştirilmesi için 108,2 milyon Euro bütçe ayrıldı. Toplan bütçe 1,7 milyar Euro’yu geçti.

Ancak bu haritada Türkiye, 2022’nin aksine Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesi olarak gösterildi.

Avrupa Birliği'nden skandal Türkiye haritası