Kıbrıs zirvesinden dünyayı şaşırtan karar

Kıbrıs zirvesinden dünyayı şaşırtan karar
Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis'le New York'ta bir araya geldi.

Guterres'in 38'inci kattaki makamında yapılan görüşme Anastasiadis'in geç kalması nedeniyle planlanandan 15 dakika gecikmeyle başladı.

Yerel saatle 19.15'te başlayan ve çalışma yemeği formatında yapılan görüşmeler yaklaşık dört saat sürdü.

Görüşmenin sonrasında Genel Sekreter Gutarres, Akıncı ve Anastasiadis ile birlikte kısa bir basın açıklaması yaptı.

Guterres, yapılan toplantı sonrasında liderler ve genel sekreterin Cenevre Konferansı'nın, 12 Ocak 2017 bildirisi çerçevesinde Haziran ayı içinde yeniden toplanması konusunda görüş birliğine vardığını açıkladı.

Genel Sekreter Guterres hazırlanan mutabakat metnini basın mensuplarına okudu. Amerika’nın Sesi sitesinin aktardığı metnin satırbaşları şöyle:

— Güvenlik ve garantiler başlığının her iki toplum için önemli madde olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.’

— Bu başlıkta sağlanacak ilerlemelerin kapsamlı bir çözüme ulaşmak ve iki toplum arasındaki güven oluşturmak ve ileride iki toplum arasındaki güveni yaratmak için önemli bir unsur olduğu.

— Genel Sekreter Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, güvenlik ve garantiler konusunda görüşmelere yardımcı olunması ve ortak mutabakat metninin hazırlanması konusunda tüm katılımcılarla ayrı ayrı görüşecek.

— Liderler, toprak, mülkiyet, yönetim ve güç paylaşımıyla ilgili Cenevre'de çözüm bekleyen konuları paralel bir süreçte müzakere etme konusunda anlaşma sağladılar.

— Liderler ve Genel Sekreter tüm konuların bir biriyle bağlantılı bir şekilde ele alınması konusunda ve tüm konular üzerinde anlaşma sağlanmadan hiç bir konu üzerinde anlaşılmış sayılmayacağı konusunda görüş birliğini sağladılar.

— Genel Sekreter Cenevre konferansının diğer katılımcıları olan garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık ile birlikte gözlemci olan Avrupa Birliği ile temasa geçecek.

ZİRVE ÖNCESİ TEMKİNLİ AÇIKLAMALAR
İki lider BM Genel Sekreteri Gutarres ile yapacakları görüşme öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “karşı tarafın ısrarcı ön koşullarının neden olduğu tıkanıklığı” görüşmek üzere BM Genel Sekreteri Guterres’in daveti için New York’ta olduklarını söyledi.

Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda kararlı olduklarını ve bu nedenle Cenevre’de Ocak ayında düzenlenen konferansın yeniden yapılması umudu ve beklentisiyle New York’a geldiklerini belirterek, “Şimdi her zamankinden daha fazla siyasi irade ve kararlılığa ihtiyacımız var” dedi.

Rum liderini görüşmelere “ön koşullar” koymakla suçlayan Akıncı, her iki taraf da üzerinde anlaşmaya varılan parametreler içinde kalırsa, “O zaman ileriye doğru yol açılabilir. Bunun mümkün olup olmayacağını şimdi göreceğiz” dedi.

Akıncı, Şubat 2014’te üzerinde anlaşılan konularda Cenevre’de 12 Ocak’taki konferansın sonuç bildirgesine bağlı kalınırsa yolun açılabileceğini belirtti.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Anastasiadis de, yapıcı bir diyalog için New York’ta bulunduklarını ifade etti. Anastasiadis, “Sadece ilerleme değil, çözüme ulaşmak için yapıcı bir diyalog sağlayıp çözümün önünü açmak istiyoruz” dedi.