Peşmerge IŞİD'i 4 koldan kuşattı

Peşmerge IŞİD'i 4 koldan kuşattı
Güncelleme:

Peşmergenin Şengal'i IŞİD'in elinden kurtarmak için başlattığı operasyon sürüyor. İşte son gelişmeler..

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü IŞİD'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyonda 20 kilometre ilerleme kaydedildiği ve Sincar'ın 4 taraftan kuşatıldığı bildirildi. Peşmerge güçlerine destek veren koalisyon uçakları en az 40 hava saldırısı düzenlendi.

Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Peşmerge güçleri Sabah  saatlerinde başladığı operasyonda güney, kuzey ve doğu olmak üzere 3 koldan ilçe  merkezine giriş yaptı ve kaymakamlık binasını ele geçirdi. Ardından ilçe  merkezini 4 taraftan kuşatma altına alarak IŞİD'e gidecek yardımların önünü  kesti. 
 
 Stratejik öneme sahip Musul-Rakka güzergahı, Telafer-Sincar ana yolu,  Umul Şebab köprüsü ve Sincar çimento fabrikasını ele geçiren Peşmergenin  ilerleyişine devam ettiği belirtildi. İntihar saldırısı düzenlemek üzere hazırlanan 7 bomba yüklü aracın da Peşmerge güçleri ve koalisyon güçlerine ait uçaklar tarafından etkisiz hale  getirildiği ifade edildi. 
 
Kaynaklar ilçenin yarısından fazlasının Peşmerge güçlerinin elinde olduğunu açıkladı. 
 
Peşmerge Güçleri Komutanı ve Mesut Barzani'nin kardeşi Sihat Barzani, çatışmalarda yaklaşık 100 DAEŞ militanının öldürüldüğünü belirtti. Barzani, yere döşenen patlayıcılar nedeniyle ilerleyişin yavaş  olduğunu ifade ederek, "Şengal'in merkezinde DAEŞ militanlarının kaldığını tahmin etmiyorum. Sadece intihar timleri kalmıştır. Ancak kalanların tamamı öldürülecektir" şeklinde konuştu. 
 
200 IŞİD'Lİ KALDI İDDİASI...
 
Rûdaw muhabiri Hevidar Ahmed, Şengal içinde 200 dolayında IŞİD’linin kaldığı ve çıkış yolları peşmerge tarafından kapatıldığı bilgisini verdi.
 
Peşmerge kaynakları, Telafer yönündeki stratejik Solah Caddesi'nin alındığını bildirdi. Ayrıca, Şengal - Telafer – Herdan kavşağı da peşmergelerin kontrolüne geçti.
 
"3 SEÇENEKLERİ VAR"
 
Kuzey Irak’taki Peşmerge  Komutanı Tuğgeneral Teyib Ebdula Gerdi ise Kemal Kerkuki ise IŞİD’in elindeki yerlerin yüzde 70’inin alındığını belirtti.Tuğgeneral Gerdi, operasyonun seyri hakkında şunları söyledi: “Musul – Şengal arsında Teleskop Yolu olarak bilinen karayolu Peşmergenin kontrolüne geçmiştir. IŞID sadece kaçış planlarını ve yollarını aramaktadır. Peşmerge, Milan ve Doçka silahlarının yanı sıra ağır silah kullanmaktadır. Örgütün önünde şu an üç seçenek bulunuyor: Kaçmak, teslim olmak ya da öldürülmek.
 
ŞENGAL'İN STRATEJİK ÖNEMİ NE?
 
Şengal'in stratejik önemi, IŞİD'in Suriye ile Irak arasındaki geçişlerini sağlayan hatlardan biri olmasından geliyor.Örgütün Suriye'deki kalesi Rakka ile Irak'taki kalesi Musul'u birbirine bağlayan 47nolu otoyolu Şengal'den geçiyor. Önümüzdeki dönem için Suriye'deki güçlerin Rakka, Irak'taki güçlerin Musul'un geri alma planları göz önünde bulundurulduğunda Şengal'in önemi daha iyi anlaşılabilir.
 
MUSUL OPERASYONU İÇİN İLK ADIM MI?
 
ŞİD, Ezidilerin ana yurdu olarak bilinen Şengal'e 2014 yazında saldırmış, birçok Ezidi öldürülmüş, çok sayıda kadın ve çocuk kaçırılmış, on binlerce Ezidi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Irak'ta bugüne dek IŞİD'e karşı girişilen en büyük saldırılardan biri olarak nitenelen operasyonun Musul'u IŞİD'den kurtarmayı hedefleyen stratejinin ilk adımı olabileceği de söyleniyor.