Peşmergeden Şengal'i kurtarma operasyonu

Peşmergeden Şengal'i kurtarma operasyonu
Güncelleme:

Iraklı Kürtler bu sabah Şengal'i IŞİD'in elinden kurtarmak için operasyona başladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmergeler bu sabah Şengal'in IŞİD'in elinden alınması için taarruz başlattı.

Kürt güçlerinin kaymakamlık binasını ele geçirdiği de gelen bilgiler arasında. ABD öncülüğündeki koalisyon IŞİD'in elinde bulunan bölgeleri gece boyunca havadan bombalarken, Kürt özel güvenlik güçleri, Peşmerge ve Yezidilerden oluşan yaklaşık 7 bin 500 kişilik bir güç de askeri bir konvoyla cepheye doğru ilerledi.

51ri2_1447326206_2046.jpg

Kürt güçlerinden yapılan açıklamada, Sincar'ı özgürleştirme operasyonunun ilk hedefinin IŞİD'in ikmal yollarını keserek bir tampon bölge oluşturmak ve şehri top atışlarından korumak olduğu belirtildi.

Sincar, IŞİD'in Irak ve Suriye'de en önemli noktaları olan Musul ve Rakka'nın tam ortasında bir yolun üzerinde olması dolayısıyla sembolik ve stratejik olarak büyük öneme sahip. 

rojavaypg.jpg

Yaklaşık bir ay önce Kürt birlikler kentin bir kısmının kontrolünü ele geçirmişti.

Operasyonu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani denetliyor.

56443a1b0f25441bc8feecb8.jpg

IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı.

qerw7_1447326214_602.jpg

Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düşmüştü.

Kent, IŞİD'in iki ana kalesi Suriye'de Rakka ve Kuzey Irak'ta Musul'un arasında stratejik bir konumda bulunuyor. Şengal'in IŞİD'den geri alınmasıyla örgütün ikmal yolları da kesilmiş olacak.

PEŞMERGEDEN IŞİD'E AĞIR DARBE - FOTO GALERİ