Rus uçağını IŞİD mi düşürdü ?

Rus uçağını IŞİD mi düşürdü ?
Güncelleme:

Mısır'da 224 kişinin öldüğü uçak kazasında IŞİD şüphesi büyüyor.

Mısır'ın turizm kenti Şarm El Şeyh kentinden kalkan Rus yolcu uçağı, kalkıştan 23 dakika sonra, Mısır'ın kuzeyindeki Sina Yarımadası'nda düştü. Kuzey Sina vilayetindeki Kurye köyü yakınlarına düşen uçakta, çuğunluğu Rus turistlerden oluşan 17'si çocuk 217 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu, uçaktakilerden kurtulan olmadığı kaydedildi.

İNGİLİZ BASINI: UÇAĞI IŞİD DÜŞÜRDÜ BİZİM DE SORUMLULUĞUMUZ VAR

İngiliz gazetelerinin çoğu bugünkü baskılarında 212 yolcu ve 7 mürettebatıyla düşen Rus Metrojet Havayolları uçağıyla ilgili haberleri iç sayfalardan görürken Sunday Express, The Sunday Times ve The Independent on Sunday birinci sayfa manşetlerinde Rus yolcu uçağının 9449 metre yükseklikte uçarken aniden düşmesinin arkasındaki nedenleri araştırdılar.

DÜŞEN UÇAĞIN İLK GÖRÜNTÜLERİ - FOTO GALERİ

"Tatil uçağını biz düşürdük"

Sunday Express, Mısır’daki IŞID teröristlerinin 224 kişinin ölümüne yol açan uçağın düşmesiyle ilgili savaşı başlatan sorumluluğu üstlendiklerine dikkat çekti. Rusya’nın Suriye’ye hava saldırılarının intikamını almak için IŞİD’in olayı üstlendiği iddia edildi.

Diğer taraftan uçağın Sharm-El Şeyh’ten havalandıktan 23 dakika sonra 9448 metre irtifadayken düşmesiyle ilgili yorumlar yapan uzmanlar bu kadar yükseklikte uçan uçağı vurabilecek bir füze olmadığını açıkladılar.

The Sun on Sunday, "Ölüme 34 dakika" manşetli iki sayfalık haberinde, düşen uçağın havadayken tatile giden bir turistin plajdan çektiği son fotoğrafını yayınladı. 17 yaşındaki Ryan Galbraith plajdan saat 6’da güneşin doğuşunu çekerken objektifine Rus uçağı yansıdı.

Evlerine dönerken ölen 25 Rus çocuğun üçünün fotoğraflarını birinci sayfadan, "IŞİD mi 224 kişinin öldüğü Rus uçağını düşürdü" manşetli haberinde yayınlayan The Sunday Times, ölen çocuklardan birinin 10 aylık olduğuna dikkat çekti.

Kremlin’in IŞİD’in iddiasını reddettiği ve teknik bir arıza olup olmadığını çıkartmak için özel bir araştırma timini olay yerine gönderdiğini anlaşıldı. Mısırlı yetkililer ise uçak kabininden SOS sinyali gelmediğini açıklayarak uçağın beklenmedik bir biçimde aniden düştüğünü belirtti.

The Independent on Sunday ise IŞİD’in iddiasına rağmen ilk bilirkişi raporlarının teknik hatayi suçladığını vurguladı. Kazayı soruşturanların uçağın düşme nedeni olarak teknik sorunlardan insan hatasına kadar her ihtimali gözden geçirdikleri kaydedildi. Hava sahalarında IŞİD’in tehditi üzerine Air France ve KLM’in güvenlik nedenleriyle uçuş rotalarını değiştirdiği öğrenildi.

UÇAĞI IŞİD DÜŞÜRDÜ İDDİASI

Olayın ardından IŞİD terör örgütünün Mısır kolu korkunç bir iddiada bulundu. Şoke eden iddiaya göre 224 Rus yolcu ve mürettabatı IŞİD  öldürdü. Örgüt iddiasını desteklemek adına bir de video yayınladı.

RUSYA UÇAĞIN VURULDUĞUNA İLİŞKİN BİLGİYİ YALANLADI

Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Rus yolcu uçağının teröristler tarafından roketle vurulduğuna ilişkin basında yer alan haberleri yalanladı.

Sokolov şu açıklamayı yaptı: "Şu anda basında Şarm El Şeyh’den St. Petersburg’a giden Rus yolcu uçağının teröristler tarafından atılan roket ile vurulduğuna ilişkin haberler yer alıyor. Bu haberler doğru değildir.

Mısırlı meslektaşlarımızla sıkı temas içerisindeyiz ve onlar bu tür düşünceleri doğrulayacak bir bilgiye sahip değiller.

Olay yerinde uzmanlar çalışıyor. Yakın zamanda uluslararası komisyonda toplanan tüm kanıtlar ve bilgi analizlerinin temelinde trajediden sonuçlar çıkaracak." Öte yandan yolcu sayısı ile ilgili Ulaştırma bakanlığı 217 yolcu 7 mürettebat olarak açıklarken, Rusya’nın Mısır’daki büyükelçisi 212 yolcu ve 7 mürettebat olarak açıklama yaptı. Rusya Tur Operatörleri Birliği internet sitesinde toplam 217 kişinin adı yayınlandı.

KAYBOLAN UÇAĞIN PİLOTU KAHİRE'DE İNİŞ YAPMAYI TALEP ETTİ

Şarm El Şeyh'den St. Petersburg'a giden uçağın pilotu kalkışın ardından rotasını değiştirmeyi teklif etti ve teknik sorunlardan dolayı Kahir'de iniş yapmayı talep etti.

Şarm El Şeyh havalimanından yapılan açıklamada, "Uçağın kalkmasının ardından pilot bağlantıya geçti ve teknik sorunu bildirdi. Rotayı değiştirmeyi ve Kahir havalimanında iniş talep etti. Daha sonra bağlantı koptu" denildi.

RUSYA'DA ULUSAL YAS

Uçağın düşme nedeninin araştırılması için devlet komisyonu kurulması yönünde talimat veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Kasım'da ulusal yas ilan etti.

AIR FRANCE SİNA YARIMADASI'NA UÇUŞLARINI DURDURDU

Lufthansa ve Air France'tan yapılan açıklamada, uçağın düştüğü Mısır'ın kuzeyindeki Sina Yarımadası'na uçuşları durdurdukları bildirildi.

UÇAK 18 YILLIK

Rus basınında yer alan haberlere göre, Mısır'da düşen Rus uçağı, ilk uçuşunu 9 Mayıs 1997'de gerçekleştirdi. Rus Kolavia (Metrojet) şirketi uçağı 3 yıl kadar önce satın aldı. Uçak daha önce Lübnan'ın Middle East, Airlines ve Onur Air ve Saudi Arabian Airlines bünyelerinde kullanıldı. Uçağın daha önce, iniş sırasında kuyruğunun yere sürtmesi neticesinde uzun süre tamirde kaldığı ifade edildi.

Uçağın pilotlarının, daha önce bir kaç kez motorda sorun olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunduğu da iddia edildi.