Rusya'dan Türkiye'ye ilk yanıt !

Rusya'dan Türkiye'ye ilk yanıt !
Güncelleme:

Rusya, hava sahası ihlali ile ilgili ''navigasyon hatası'' açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle Moskova'ya sert tepki gösterdi. Türkiye , Suriye'ye yönelik angajman kurallarını Rusya'ya karşı uygulamazken, Moskova'yı söz konusu ihlalin tekrarlanmaması konusunda uyardı. Rusya ise ihlalin 'navigasyon hatası'ndan kaynaklandığını savundu.

Hürriyet Daily News'dan Sevil Erkuş'un haberine göre, Rusya Türkiye'ye, ihlalin 'navigasyon hatası'ndan kaynaklandığını bildirdi. Habere göre, Türk askeri kaynaklar, SU-30 tipi uçağın iki dakika boyunca yüzlerce metre Türk hava sahasını ihlal ettiğini ancak yapılan uyarının ardından Suriye'ye döndüğünü söyledi. Ankara 'daki Rus Büyükelçiliği yetkilileri de Hürriyet Daily News'a yaptıkları açıklamada, Moskova'daki Türk askeri ataşesinin hatayla ilgili bilgilendirildiğini belirtti.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ

Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaline İngiltere de tepki gösterdi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, "Rusya’nın Türk hava sahasını ihlali pervasız ve endişe vericidir. Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır" diye tweet attı.

ANGAJMAN KURALLARI RUSYA'YA UYGULANMADI

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Türkiye, 22 Haziran 2012’de Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF 4 keşif uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü iddiasından sonra Suriye’ye yönelik angajman kurallarını değiştirmişti. Bu değişime göre Türkiye, hava, deniz ve karada Suriye tarafından bir ihlal olması durumunda anında misliyle karşılık veriyordu. Nitekim Türkiye, 16 Eylül 2013’te bir Suriye helikopterini, 23 Mart 2014’te de bir Suriye savaş uçağını, Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettikleri gerekçesiyle sınırda devriye görevi F 16’lar tarafından atılan füzelerle düşürülmüştü.

16 Mayıs 2015’te de yine Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye’ye ait bir hava aracı Türk uçaklarınca düşürülmüştü. O dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz düşürülen hava aracının helikopter olduğunu öne sürerken, Suriye ise insansız hava aracı olduğunu iddia etmiş ve bununla ilgili görüntüler yayınlamıştı. Türkiye, karadan da Suriye tarafından gelen her türlü tacize anında misliyle yanıt vermişti.

Rusya’nın Suriye’de özellikle de Türkiye sınırı yakınında hava harekatlarına başlaması, Rus uçaklarının da Türkiye Hava Sahası’nı ihlal etme riskini beraberinde getirmişti. Ancak Başbakan Ahmet Davutodğlu, New York dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya’nın Türkiye’yi üzecek bir hareket yapmasını beklemediğini ifade etmişti. Askeri ve diplomatik kaynaklar ise, Suriye için değişmiş angajman kurallarının, Rus uçakları için de geçerli olacağını savunmuşlar, buna da, “Çünkü Rus uçaklarını Suriye’ye Esad rejimine davet etti” gerekçesini göstermişlerdi. Ancak Türkiye, 3 Ekim’de yapılan hava ihlaline karşı değişen angajman kurallarını işletmedi.

2080538.jpg