ABD doları karşısında yine geriledi

ABD doları karşısında yine geriledi
Güncelleme:

Çin'den ikinci devalüasyon adımı, Asya paraları şokta...

Çin’in Merkez Bankası People’s Bank of China (PBOC) devalüasyon hamlesini ikinci güne de taşıyarak, para birimi yuanın değerini dolar karşısında yüzde 1.6 daha düşürdü.

Dolar kurunu 6.3306 olarak belirleyen PBOC’nin iki günlük kümülatif devalüasyon oranı ise yüzde 3.53 düzeyini buldu. PBOC, dünkü ilk adımda da referans yuan/dolar kurunu yüzde 1.9 yükselterek son 20 yılın en büyük günlük devalüasyonunu gerçekleştirmişti.

Asya paraları şokta

Çin’in ikinci devalüasyon adımının ardından, Asya para birimleri, dolarda dün gece görülen kısmi zayıflığa rağmen güne değer kaybederek başladı.

Asya para birimlerinin dolara karşı değerini gösteren Bloomberg JPMorgan Asia Dolar Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek son 6 yılın en düşük seviyesine indi.

Dolar karşısında Endonezya Rupiahı yüzde 1.4, Güney Kore Wonu yüzde 1.1, Malezya Ringiti yüzde 0.7, Japon Yeni yüzde 0.1 değer yitirdi.

Çin’in yavaşlamasıyla zayıflamakta olan Avustralya Doları da üst üste üçüncü gün değer kaybetti. Pekin’in devalüasyon adımına nispeten direnç gösteren tek para birimi ise Japon Yeni oldu.

Borsalar negatif açıldı

Çin’in dün giriştiği devalüasyon Asya borsalarına bugün genel olarak negatif yansıdı. Tokyo’da Nikkei 225 güne yüzde 0.4 aşağıda başlarken, Hong Kong’daki Hang Seng Endeksi açılışla birlikte yüzde 1.6’a kadar düştü.

Negatif açılışları takip eden ve yüzde 1.83 aşağıda açılan Şanghay Bileşik Endeksi ise, Sabahseansında gelen alımlarla pozitife döndü.

IMF’den serbest kur çağrısı Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in yeni kur sabitleme rejimini desteklediğini belirterek, iki ya da üç yıl içinde serbest kur sistemine geçişi beklediğini bildirdi.

Çin’in günlük referans kurunu saptarken piyasa hareketlerini göz önüne alacak olmasını "memnuniyet verici" olarak değerlendiren IMF, bunun etkilerinin ise ’yeni mekanizmanın pratikte nasıl uygulanacağına bağlı olduğunu’ kaydetti.

Vietnam harekete geçti

Çin’le ihracat pazarlarında rekabet eden ülkelerden olan Vietnam, para birimi dong için kur aralığını genişleteceğini açıkladı.

Çin’e benzer biçimde döviz kurunu günlük referans noktalarıyla kontrol eden Vietnam Merkez Bankası, günlük dalgalanma bandını yüzde 1’den 2’ye yükselttiğini bildirdi.

Bu, döviz kurunun gün içinde piyasa güçleri tarafından referans fiyatın yüzde 2 altı ya da üstüne taşınabileceği anlamına geliyor.