Asgari ücret desteğinin ayrıntıları belli oldu

Asgari ücret desteğinin ayrıntıları belli oldu
Güncelleme:

Sosyal Güvenlik Kurumu işçi başına 500 liraya çıkartılan asgari ücret desteği ile ilgili genelge yayımladı. Genelge ile birlikte asgari ücret desteğinden kimlerin faydalanacağı da belli oldu...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayımladığı genelgeye göre, bu yılın ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 TL asgari ücret desteği uygulanacak. Aylık destek tutarı 500 lira olacak. SGK, gerekli koşulları sağlayan işçiler için asgari ücret desteğini doğrudan başlatacak.

İşte asgari ücret desteğinden tüm ayrıntılar:

Milliyet'in haberine göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücret desteğinin kapsamı genişletildi. Tüm çalışanların yanı sıra çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı, bahçıvan, ev hizmetlerinde gündelikçi çalışanlar ve kapıcılar bu sınıfa dahil oldu. Asgari ücret desteğinden artık bu çalışanlar için de işverenler faydalanabilecekler.

SGK yılın ikinci altı ayı için işçiye 500 TL destekte bulunacak. Bu destek daha önce 400 TL’ydi. Asgari ücretin yükseltilmesi ile birlikte artık 500 TL destekten faydalanacaklar.

‘DESTEKTEN TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN FAYDALANILIYOR’

Asgari ücret desteğinden sadece asgari ücretli çalışanlar değil işverenler tüm çalışanlar için faydalanabiliyor. Burada kasıt üst sınırın asgari ücretle sınırlandırılmış olmasıdır. İşveren bir asgari ücretli çalışan için de bu destekten faydalanabiliyor, asgari ücretin çok daha üzerinde çalışanlar içinde bu destekten yararlanabiliyor. Ücretiniz ne olursa olsun en fazla yararlanabileceğiniz destek 500 TL ile sınırlandırılmış durumda. Asgari ücret desteğinden belli şartları taşıyan özel sektördeki tüm çalışanlar tüm işverenler faydalanabilir.

‘20 GÜN ÇALIŞAN İÇİN 330 TL DESTEK’

Asgari ücret desteğinden gündelik olarak çalışanlar yani 30 günün altında çalışanlar için günlük hesap yapılarak asgari ücret destek primi yapılıyor. Günlük asgari cüret destek tutarı 16.66 TL. Örneğin 20 gün işçi çalıştıran işveren bu işçi için 330 TL asgari ücret desteğinden faydalanabilecektir. Sadece 30 gün çalışanlar için değil, 30 günün altı için asgari ücret desteğinden faydalanılması mümkün.

İŞVEREN DESTEKTEN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPMALI?

Özel olarak yapılması gereken bir şey yok. SGK primi hesaplandı ve ödeme gerçekleştikten sonra bir sonraki ayda ödeyeceğiniz olan SGK priminden asgari ücret destek tutarı düşürülüyor ve bu şekilde bir hesaplama yapılıyor.

‘3 ŞART BİR ARADA OLMALI’

Asgari ücret desteğinden yararlanılabilmesi için 3 şartın bir arada olması gerekiyor. Birincisi ödenmemiş borcu olmamalı, ödemelerini düzenli yapmalı, geçen yılki ortalama çalışan sayısının altına düşmemeli. Yani ödemelerini düzenli yapan ve aksatmayan işletmeler bundan faydalanabiliyorlar.

Bunun haricinde ortalama çalışan sayısının altına düşmemeliler. Ortalama 10 çalışanı olan bir işveren bu 10 kişinin altına düştüğünde destekten yararlanamıyor. 10 kişinin üstüne çıktığında yararlanabiliyor. İşverenlerin en çok dikkat etmesi gereken kriter budur.

ÇALIŞANIN PRİMİNİ EKSİK GÖSTEREN İŞLETMELER DESTEKTEN YARARLANABİLECEK Mİ?

Hayır, eksik gösteren işletmelerin bu destekten yararlanması mümkün olmadığı gibi SGK’nın tüm desteklerinden faydalanması söz konusu değil. SGK’nın tüm teşviklerinden yararlanılması için ön koşul çalışanın primlerini doğru hali ile göstermek.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN 5 İŞÇİ VE ÜZERİ ÇALIŞTIRANLAR MI YARARLANABİLİYOR?

Hayır, bir işçi dahi çalıştırsa, çalıştıran tüm işverenler bu destekten faydalanabiliyor. Desteğin ön koşulu ödenmemiş borcu olmamalı, ödemelerini düzenli yapmalı, geçen yılki ortalama çalışan sayısının altına düşmemeli. Geçen yıl ortalama çalışan sayısı 5 ise bunun altına düşmemelidir. Bu koşulları taşıyan tüm işverenler bir işçi dahi çalıştırsa asgari ücret desteğinden yararlanabiliyorlar.”