EYT'de bu tabloya dikkat! Emeklilik hayaliniz suya düşebilir!

EYT'de bu tabloya dikkat! Emeklilik hayaliniz suya düşebilir!
Güncelleme:

Milyonlarca mağdurun ve ailesinin dört gözle beklediği emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesindeki 1.261 gün ayrıntısı nedeniyle pek çok çalışanın 5 bin çalışma gününe rağmen emekli olamayacağı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz pazartesi günü Meclis'e gelen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde isteğe bağlı olarak prim günü ödeyecekler için uzman isimlerden 1261 gün uyarısı geldi.

5 bin ile 5 bin 75 arasında değişen prim gün şartı tartışması oldu. Birçok EYT'li sosyal medyada 'Yaşı atladık, prime takıldık' mesajları paylaştı. EYT Platformu Sözcüsü Mehmet Ali Çelik, "Hiçbir zaman 5000 prim olacağı söylenmedi. Primden ziyade bizi yaş haddi zorluyordu. 5 bin gün şartı masada olmayacak. Bizim amacımız yasanın bir an önce çıkmasını sağlamak " dedi.

Kanal D Haber'in haberine göre eksik primleri olanlar doğum ya da askerlik borçlanması yapabiliyorlar ama isteğe bağlı olarak prim ödeyecekler için 1261 detayı önemli. Uzman isimler vatandaşları uyararak "Eğer çalışacak durumda değilse isteğe bağlı sigortalı olarak bugünleri tamamlamayı düşünüyorsa 1261 günü geçmemesi gerekiyor. 1261 gün isteğe bağlı sigortalı prim yatırırsa bu durumda 5975 günle değil, kadın ise 7200, erkek ise 9000 ile Bağ-Kur şartlarına tabi olarak emekli olacaklar. Yurt dışı borçlanması yaparak yine bugünleri tamamlayacaksa bugünler Bağ-Kur'a sayılacağından 1261 günün geçilmemesi gerekiyor" diye konuştu.

emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde emekli olabilecekler tablosu

 

emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde emekli olabilecekler tablosu