İki Bakan'ın arasında 3.3 milyarlık kavga

İki Bakan'ın arasında 3.3 milyarlık kavga

Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı arasında "asgari ücrete vergi" tartışması yaşanıyor.

Naci Ağbal kazanırsa 6 milyon asgari ücretliden 1.3 milyar kesilecek, Süleyman Soylu’nun dediği olursa 3.3 milyar TL 17 milyon çalışanın cebinde kalacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre hükümet asgari ücreti bu yıl 1300 liraya çıkarırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretlilere vergi kaybı olmayacağı sözünü verdi. Soylu, bu sürpriz sözü, geçtiğimiz aralık ayının başında yapılan ilk asgari ücret toplantısında kamuoyuna açıkladı. 

İşçi ve işveren temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda Soylu, “1300 liralık asgari ücret taahhüdü 2016 yılının tamamını kapsayan bir taahhüttür ve ‘vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak’ diye bir endişeye gerek yoktur” dedi.

ÇALIŞMA YAPILACAKTI

Vergi dilimi nedeniyle sene başında 1300 lira olan net asgari ücret eylül ayında yüzde 20 olan bir üst dilime girilmesiyle 1230 liraya düşecekti. Bakan Soylu, verdiği sözle bu yılın eylül sonu, ekim başından itibaren asgari ücretlilerin uğraması beklenen aylık 70 lira, 3 aylık 210 liralık gelir kaybını önleyeceğini bildirdi.

Soylu, Asgari Ücret Komisyonu’nun son toplantısında da vergi sorununun çözümü için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talebi doğrultusunda Maliye Bakanı Naci Ağbal ile ağustos sonu, eylül başında bir araya gelerek gelir vergisi dilimi etkisi başlamadan çalışma yapacakları açıklamasında bulundu.

AĞBAL KARŞI ÇIKTI

Soylu’nun aksine, Maliye Bakanı Ağbal, asgari ücret artışının bütçeye 11.4 milyar lira ek yük getirdiğini belirtip, “Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz” açıklamasını yaptı. Şimdi iki bakanın vergi konusunda Başbakan Davutoğlu’nu ikna etmek için yoğun kulis faaliyeti yürüteceği belirtiliyor. Soylu’nun, yaklaşık 6 milyon asgari ücretli ile işçi sendikalarına verdiği sözü yerine getirebilmek, Ağbal’ın ise bütçeyi ek yükten kurtarmak için ısrarcı olacağı belirtiliyor.

Başbakan’ı kim ikna edecek?

Başbakan Davutoğlu’nu Maliye Bakanı Ağbal’ın ikna etmesi halinde vergi dilimlerinde bir muafiyet ya da ayrıcalık uygulanmayacak, net asgari ücret eylül sonu, en geç ekim ayında 1230 liraya düşecek. Asgari ücretli ekim, kasım ve aralık aylarında 70’er liradan toplam 210 lira daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak.

Ancak Soylu’nun ikna etmesi durumunda sadece asgari ücretliler değil, memurlar dahil tüm çalışanlar, maaşlarının asgari ücret kadar olan kısmı için vergi dilimi artışından muaf tutulabilecek. Çünkü, eşitlik ilkesi gereği vergi diliminde sağlanacak muafiyet özel olarak sadece asgari ücretlilere uygulanamıyor. Bu yolun açılması halinde haktan tüm çalışanlar yararlanacak. Yapılan hesaplamalara göre, vergi muafiyeti sadece asgari ücretlilerle sınırlı olması halinde 1.3 milyar lira, tüm çalışanları kapsaması halinde ise 3 milyar 360 milyon lira vergi kaybına neden olacak.