İşyerinde cinsel tacizle ilgili ölümcül araştırma sonucu!

İşyerinde cinsel tacizle ilgili ölümcül araştırma sonucu!
Güncelleme:

Stockholm Üniversitesi’nin araştırmasına göre işyerinde cinsel tacize maruz kalanların intihar etme olasılığı üç kat, teşebbüs etme ihtimali iki kat artıyor.

British Medical Journal’da yayınlanan araştırma için 85 bin 205 İsveçli kadın ve erkek çalışanın 1995-2013 yılları arasında doldurduğu ve cinsel tacizle ilgil sorular da içeren anket analiz edidi.

Erkek çalışanların yüzde 1.9’u, kadın çalışanların yüzde 7.5 son bir yılda işyerinde cinsel tacize maruz kaldığını bildirdi.

Cinsel tacize maruz kalanların çoğunlukla genç, bekar ya da boşanmış ve fazla iş yapıp düşük ücretle çalışan kişiler olduğu görüldü.

Çalışanlar anket sonrasında devam eden 13 yıl boyunca izlendi.

Bu süreçte 125’i intihar ederek öldü, 816’sı intihara teşebbüs etti.

Sosyodemografik faktörler ayarlandıktan sonra yapılan hesaplara göre işyerinde cinsel tacize maruz kalmak 2.82 kat daha fazla intihar etme riskiyle ilişkilendirildi.

İntihar teşebbüsünde ise 1.59 kat daha fazla risk olduğu hesaplandı.

Artan risk sağlık ve iş özelliklerine göre yapılan ayarlamadan sonra bile önemini korudu.

Cinsiyetler arasında ise önemli bir fark olmadığı görüldü.

Araştırmanın yazarları riski azaltmak için cinsel taciz mağdurlarının akıl sağlığı taramalarından geçmesi ve lüzum görülürse tedavi edilmeleri gerektiğini belirtti.

Makalede ayrıca işyerinde uygunsuz davranışın engelleme mekanizmalarının intiharları azaltabileceği ifade edildi.

Tacizi engelleme eğitim programlarının ve bildirme prosedürlerinin faydadan çok zararı olduğu belirtilen araştırmada, tacizi durdurmak için yeni önlemlerin bir an önce alınması gerektiği vurgulandı.