Özgür Erdursun ''kasa boşaldı'' deyip, Temmuz ayı emekli zam tahminini değiştirdi
Hem Haber3.com'a destek olmak hem de gündemi kaçırmamak için Haber3.com'u Google News'te favorilerinize ekleyin.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSGK Uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz 2024 emekli maaş zammı için enflasyon tahminini %15'ten %18'e revize etti. Merkez Bankası beklenti anketlerini ve TÜİK verilerini değerlendiren Erdursun, 20 bin TL alan bir emekli için aradaki farkın sadece 600 TL olacağını belirtti.
Milyonlarca emekli, memur ve asgari ücretli çalışanın gözü kulağı Temmuz ayında yapılacak maaş zamlarına çevrilmişken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan piyasaları hareketlendirecek yeni bir tahmin geldi.
Merkez Bankası’nın son enflasyon beklenti anketini ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yakında açıklayacağı Mayıs ayı verilerini mercek altına alan Erdursun, emekli maaş zammı için telaffuz ettiği rakamı yukarı yönlü güncelledi.
Enflasyon Tahmini %15'ten %18'e Revize Edildi
Daha önceki analizlerinde Temmuz zammı için %15 civarında bir enflasyon farkı öngören Erdursun, Nisan ayında yaşanan fiyat artışlarının ardından bu beklentisini %18 seviyesine çıkardığını duyurdu. TÜİK verilerine dair öngörülerini de paylaşan uzman isim, Mayıs ayında aylık enflasyonun muhtemelen yüzde 1,5 seviyelerinde (yüzde 2’nin altında) geleceğini belirtti.
Mayıs 2026 itibarıyla üç farklı grubun 12 ay sonrası enflasyon beklentileri şu şekilde gerçekleşti:

Yüzde 18 Zam Maaşlara Nasıl Yansıyacak?
Erdursun'un açıklamalarındaki en can alıcı nokta ise zam oranının maaşlara yansıyan matematiksel gerçeği oldu. Oran %15'ten %18'e çıksa bile, bunun alım gücüne etkisinin oldukça kısıtlı kalacağı uyarısında bulunan Erdursun durumu şu örnekle açıkladı
: "Bunun matematiksel olarak çok büyük bir önemi yok. Örneğin, 20.000 TL alan bir emeklinin aylığında, 6 aylık enflasyonun yüzde 15 veya yüzde 18 çıkması arasındaki fark sadece 600 TL'dir." (Hesaplamaya göre; %15 zamla 23.000 TL olacak olan maaş, %18 zamla 23.600 TL'ye çıkıyor. Aradaki fark temel gıda enflasyonu karşısında eriyip gidiyor.)
"TÜİK'in Düşük Oranları İçin Kamuoyu Hazırlığı Yapılıyor"
Merkez Bankası’nın yayımladığı "12 Ay Sonrası Yıllık Tüketici Enflasyonu Beklentileri" verilerine de değinen Erdursun, çarpıcı bir iddiada bulundu. Hanehalkı enflasyon beklentisindeki 2,1 puanlık düşüşün (Nisan ayında %51,6 iken Mayıs'ta %49,5'e gerilemesi), aslında TÜİK'in önümüzdeki aylarda açıklayacağı düşük enflasyon oranları için bilinçli bir "kamuoyu hazırlığı" olduğunu öne sürdü.
Hükümetin Ekonomi Politikalarına Sert Eleştiri: "Kasa Boşaldı"
Sadece emeklilerin değil; memur, asgari ücretli ve diğer tüm ücretli çalışanların Temmuz ayında ciddi bir iyileştirme ve refah payı beklediğini vurgulayan Erdursun, mevcut ekonomi yönetimini sert sözlerle eleştirdi.
Piyasadaki yüksek fiyatlamalara rağmen Hazine'nin kasasında para kalmadığına dikkat çeken uzman isim, "Siz maliyet gerekçesiyle 4.000 TL olan bayram ikramiyesini 5.000 TL’ye çıkaramıyorsunuz, emekliye o 1.000 liralık farkı dahi veremiyorsunuz. Fakat diğer taraftan bunun çok daha üzerinde döviz satışı yaparak paranın adeta buharlaşmasına neden oluyorsunuz. Hükümetin bu yaklaşımını anlamakta güçlük çekiyorum" diyerek tepkisini dile getirdi.
Bu Haberleri Kaçırma...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol