Yabancı yatırımcıya skandal çağrı: Bizde işçi daha ucuz!

Yabancı yatırımcıya skandal çağrı: Bizde işçi daha ucuz!
Güncelleme:

İTO, yabancı yatırımcıları ülkeye davet ettiği raporda çok tartışılacak ifadeler yer aldı. Ucuz işgücünün cazibe olarak gösterildiği rapora göre Almanya’dan 9 kat daha ucuza çalışıyoruz. Zira ülkede 7,5 milyon ücretli açlık sınırının altında bir maaş alıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mülk Edinme Rehberi hazırladı. Rehberde buna göre yabancılara İstanbul’a yatırım yapma çağrısında bulunulurken Türkiye’deki işgücünün nitelikli ama ucuz işgücü olduğu belirtildi. İşçi maliyetlerinin Almanya’nın yaklaşık 9 kat altında olduğu belirtilen raporda ucuz yabancı yatırımcıya cazibe olarak gösterildi, “İmalatta saatlik işçi maliyeti Türkiye’de 5,6 Amerikan dolarıyken, Almanya’da bu maliyet 47,2 Amerikan dolarıdır” denildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye 10 puan üzerinden 7,35 puan ile nitelikli mühendis bulunabilirliğinde Polonya, Romanya, Çekya gibi ülkeleri geride bırakmıştır. ‘İmalatta saatlik işçi maliyeti’ Türkiye’de 5,6 Amerikan Doları’yken, Almanya’da bu maliyet 47,2 Amerikan Doları’dır.”

İTO yabancıların İstanbul’dan konut alması durumunda Türk vatandaşı da olabileceğini kaydederken, yabancılardan alınan verginin ucuz olduğunu da “Türkiye’de yurtdışı alıcılara özel olarak KDV’siz gayrimenkul satın alma fırsatı sunulmaktadır” diyerek anlatıldı.

İŞÇİ ASGARİ ÜCRETE BİLE ERİŞEMİYOR

İTO’nun raporunda açlık sınırının altında ve güvencesiz çalışan milyonlar, yabancı yatırımcı için bir cazibe olarak sunuldu.

Ülkede açlık sınırının altında olan asgari ücret ise giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor. Öte yandan DİSK’in ‘Asgari Ücret Gerçeği Raporu’na göre bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si, yaklaşık 3,3 milyon işçi asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı da 1 milyona yakın. Bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ünü oluşturan 7,5 milyon kişi asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor.

Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü olan 12,5 milyon işçi asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.