Cerattepe'de şantiye kuruluyor ! İşte son durum

Cerattepe'de şantiye kuruluyor ! İşte son durum
Güncelleme:

Artvin Cerattepe'de maden kurulmasına karşı eylemler dün gece de devam etti.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine yönelik eylemler devam ediyor. Hukuki süreç devam ederken Cerattepe'ye giden maden şirketine karşı tepki gösteren binlerce Artvinli, yaptıkları basın açıklamasıyla eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde başlatılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı Artvin halkı, direnişe devam ediyor.

Artvin otoparkı önünde toplanan binlerce kişi, sloganlar atarak, Çevre Bakanlığı ve Orman Bakanlığı'na tepki gösterdi. Eylemciler, 'Direne direne kazanacağız', 'Katilşirket Artvin'i terket', 'Vali istifa', 'Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez' şeklinde sloganlar attı. Burada grup adına basın açıklamasını Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan okudu.

56c6b20bc03c0e5be00f49c9.jpg

'YAKLAŞIK 250 GÜNDÜR HİÇ BİR ŞİDDET VE SÖYLEME KARIŞMADIK'

Şiddete karşı olduklarını dile getiren Nur Neşe Karahan, "Ülkemiz ve değerli kamuoyu bilmektedir ki; biz burada sadece Cerattepe’yi, Artvin’i, ormanlarını, canlılarını değil; bir ülkenin kuşatılmışlığa, sömürülmeye ve yok edilmeye karşı onurunu da koruyoruz. Dünyaya birlik olmanın, memleket sevgisi ve vatan savunmasının her türlü kişisel çıkar ve ideolojinin üstünde olduğunu da haykırıyor, 20 yıldır bunu kanıtlıyoruz. Yaklaşık 250 gündür hiç bir şiddet ve söyleme karışmadan yaşamımızı elbirliği, gönül birliği ile savunuyor, bir vatan nöbetini sermayeli eşkiyaya karşı tutuyoruz. Ancak bu soylu süreç ve güçlü zincir, geçtiğimiz pazartesi günü 7 ilin güvenlik güçlerinden oluşan bir ordu ile kırılmak istendi." şeklinde konuştu.

56c6b21bc03c0e5be00f49cb.jpg

'SERMAYENİN NE KADAR ACIMASIZ VE YOK EDİCİ OLDUĞUNU GÖSTERDİLER'

"Ellerinde taş, sopa, şişe, bıçak, silah, pankart, afiş; ağızlarında birileri gibi küfür, kötü bir söz, slogan ya da itham olmayan, kalplerinde sadece Artvin ve yurt sevgisi olan insanlarımıza tarihte görülmemiş bir saldırı yapıldı." diyen Karahan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece bilimsel kriterleri ve Artvin sevgisini ölçü almış bir çevre eylemine plastik mermiler ve ölçüsüz biber gazı ile yapılan saldırı, kendi halkına yapılmış tarifi mümkün olmayan bir şiddet gösterisidir. Bu şiddet gösterisi, Artvinlilere ve kamuoyuna, haksız edinilmiş ve büyütülmüş sermayenin ne kadar acımasız ve yok edici olduğunu bir kez daha göstermiştir."

56c6b2aac03c0e5be00f49cd.jpg

'GÜVENLİK KURUMLARI, MADEN ŞİRKETİNİN ELEMANI GİBİ DAVRANDI, HAŞERE GİBİ GAZA MARUZ KALDIK'

Güvenlik güçlerinin davranışlarına da tepki gösteren Karahan, "Yeşil Artvin Derneği ve tüm Artvinliler, 20 yıldır olduğu gibi yine hukuksal zeminden ayrılmayacaktır. Ancak bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratma çabaları çok açık olarak görülmektedir. Ülkemizdeki güvenlik kurumlarının maden şirketinin elemanı gibi davranması, halkını bir haşere gibi zehirli gaza maruz bırakması, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden acımasızca davranması, insanı ve doğayı hiçe saydığının, halkın yanında değil para babalarının yanında saf tuttuğunun en açık göstergesidir." ifadelerini kullandı.

BEYOĞLU’NDA CERATTEPE EYLEMİ

DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi bir grup, Artvin Cerattepe’de bölge halkının madencilik faaliyetlerine yönelik tepkisine destek için yürüyüş ve eylem gerçekleştirdi.

Enerji-Sen üyesi grup saat 19.00 sıralarında Talimhane’deki Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) önünde bir araya geldi. ’Doğanın talanına, madenci yalanına, Artvin’in düşmanına dur de’ ve ’Cerattepe’de doğama, BEDAŞ’ta işime dokunma’ yazılı pankart açan grup, ’Yerin üstü ’Altın’dan değerlidir’, ’Madenci şirket Arvin’i terk et’ ve ’Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez’ yazılı dövizler taşıdı. Grup yürüyüş boyunca ’Diren Artvin İşçiler seninle’, ’Artvin halkı yalnız değildir’, ’Katil Cengiz Artvin’den defol’ ve ’Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez’ şeklinde sloganlar attı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi

Selam olsun şu anda Artvin’de, Artvin Meydanı’nda gecenin karanlığını yaşamın ışığıyla aydınlatanlara. Selam olsun, günlerdir Cerattepe’de, Artvin’in her karış toprağında, doğasına, yaşamına, geleceğine sahip çıkmak için her türlü baskıya, TOMA’lara, dağa taşa yağdırılan gaz bombalarına rağmen kendini ve yaşamını savunanlara… Buradan çok açık söylüyoruz Sizin biber gazı stoklarınız, bizim memleketin, Artvin’in, Cerattepe’nin havasına, derelerinin suyuna, insanlarının direnişine yetmez...

Yapılan basın açıklamasının ardından, eylemciler tulum eşliğinde türküler söyledi.

İZMİR'DE CERATTEPE PROTESTOSU

Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetini protesto için izinsiz gösteri düzenleyen gruptan 17 kişi gözaltına alındı.

AA'nın haberine göre, İzmir'de Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetini protesto için izinsiz gösteri düzenleyen ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba müdahale edildi.

Konak ilçesi Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan bir grup, sloganlar attı, oturma eylemi yaptı.
Polis, basın açıklaması yapmak isteyen gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Uyarıları dikkate almayan gruptakilere müdahale eden ikepler, 17 kişiyi gözaltına aldı.

ŞANTİYE BAŞLADI 

Artvin'in Cerattepe bölgesinde maden şirketi şantiye kurma çalışmalarına başladı.

Hukuki süreç devam etmesine rağmen Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyeti yapmak için gelen şirket çalışanları, emniyet güçleri koruması altında konteynerlarını araçlardan indirerek şantiye sahası oluşturmaya başladı.

56c6b3d3c03c0e5be00f49da.jpg