Dolar Düşer mi, Yükselir mi? 2020 Dolar Kuru Beklentileri

Dolar Düşer mi, Yükselir mi? 2020 Dolar Kuru Beklentileri
Güncelleme:

Yıllardır döviz kurları ülkemizde en çok rağbet gören yatırım araçları içerisinde yer alıyor. Yıllık bazda grafiksel inceleme yapıldığında da genel anlamda yatırımcılarını üzmediği görünmekte.

Bu nedenle yatırımcılar birikimlerinin bir kısmı ile bu sene de döviz alımı yapmak istemekteler. Döviz denildiğinde de akla ilk gelen para birimi Amerikan Doları oluyor. Dolayısı ile yatırımcılar dolar ne olur, 2020'de dolar yükselir mi düşer mi, uzmanların dolar yorumları nasıl sorularını sormaya başlamış durumdalar. Bu sene dolar kurunu etkileyebilecek gelişmeleri sizler için listeledik.

2020'de Dolar Ne Olur?

Dolar kuru 2019 yılında oldukça inişli çıkışlı ve volatilitesi yüksek bir dönem geçirdi. 2019'un sonlarına doğru ise biraz yataya bağlayan kur tarafında, 2020'de Abd ile İran gerilimi yaşanınca bir miktar yükseliş yaşanmış olsa da sonrasında kısa vadede yeniden yataya saran bir dolar kuru izledik. Ocak ayının başında yaşanan gerilim sonrası piyasalarda bir miktar bozulma görülürken, toparlanma süreci hayli hızlı gerçekleşti. Akabinde Abd ile Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşması ve 2020 yılının ilk faiz toplantısında TCMB'nin 75 baz puanlık faiz indirimi dolarda yatay seyri bozmadı.

2020 yılında uzmanların dolar tahminleri incelendiğinde genel anlamda yukarı yönlü bir beklenti görüldüğü söylenebilir. Ancak 2019'un son demlerinde de uzmanlar yukarı yönlü beklentiler içerisinde iken doların faiz indirimlerine rağmen aşağı yönlü seyrini koruması kafaları karıştırmaya devam etti.

2020 yılı için dolar tl paritesi beklentileri yukarı yönlü olan kurum ve analistlerin tezleri arasında, TCMB'nin daha fazla faiz indirecek olması, dünyada genel bir resesyon beklentisinin hakim olması ve Abd ile İran arasında gerilimin yeniden tırmanması gibi faktörler yer alıyor. Son dönemde faiz indirimlerini başarılı bir şekilde fiyatlayan Türk Lirası, 2020 yılında bu başarıyı sürdürebilecek mi merak konusu.

Doları Etkileyebilecek Faktörler

Dolar yükselir mi yoksa düşer mi sorusuna verilecek cevap için, dolar kurunu etkileyebilecek faktörleri bilmekte fayda var. Nedir doları etkileyebilecek faktörler diye baktığımızda 2020 yılı için perspektifimize yansıyan detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • TCMB'nin faiz ve para politikası
  • Türkiye ile Abd ikili ilişkileri
  • Dolar Endeksinde yaşanabilecek sert çıkış veya inişler
  • Fed'in para ve faiz politikası
  • Türkiye'de enflasyon oranlarında yaşanabilecek yükselişler
  • Abd'de açıklanacak ekonomik verilerin çok olumlu veya aşırı olumsuz gelmesi
  • Suriye ve Libya meselelerinin ne yönde ilerleyeceği
  • 2020'de bir çok uzmanın belirttiği resesyon beklentilerinin gerçekleşmesi
  • Abd ile İran arasındaki gerilimin yeniden tırmanması
  • Abd ile Kuzey Kore arasında yeni bir gerilim yaşanma ihtimali
  • 2020 Abd Başkanlık seçimleri
  • Abd ile Çin arasında yeni bir ticaret savaşı endişelerinin doğma ihtimali

Bu ve benzeri durumlar dolar kurunu 2020'de etkileyebilecek gelişmeler arasında yer alıyor. Yine Trump'ın açıklamaları da dolar tl paritesi üzerinde etkili olabilecek detaylardan biri olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl yaptırım söylemleri ile sıkıntılı bir dönem yaşayan Türk Lirası, Trump'ın olumlu tutumuyla yeniden ayaklanmıştı. 2020'de Trump'ın Türkiye olan ilişkileri, senatonun yaptırım talebine ne karşılık vereceği 2020'nin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor olacaktır. 

Dolar tl paritesinde işlem yapan yatırımcılar için anlık haber akışları, ekonomik veriler ve siyasi gelişmeler oldukça önemlidir. Bu nedenle mümkünde dolar kurunu anlık olarak takipte kalmak ve piyasayı canlı takip etmek gereklidir. Bunun için https://anlikdoviz.co adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Etiketler advertorial