FED faizi artıracak mı?

FED faizi artıracak mı?
Güncelleme:

Gözler Amerikan Merkez Bankası'nın 15-16 Aralık tarihlerinde yapacağı toplantıda..

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 15-16 Aralık tarihlerinde 2015 yılının son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını yapacak. Küresel piyasalarda gözler ABD'deki para politikasını belirleyen komitenin söz konusu toplantısına çevrildi.

2008'DEN BU YANA ARTIŞ YAPILMADI

HT Ekonomi'nin haberine göre 15-16 Aralık tarihinde yapılacak FOMC toplantısında sıfır faiz döneminin sona ermesi bekleniyor. En son Temmuz 2006’da faiz artıran Fed, 2008’deki küresel finansal krizinden bu yana faizi yüzde 0-0,25 aralığında tutuyor.

NEYE NİYET NEYE KISMET?

Fed, 2008 küresel finansal krizinden sonra uygulamaya koyduğu acil eylem planı ile piyasaya 3,5 trilyon dolar pompaladı. Fed'in 2008 yılındaki 850 milyar dolar seviyesindeki bilançosu, üç parasal genişleme programı ile 2014 yılında 4,5 trilyon dolara ulaştı. Fed parasal genişlemeye Ekim 2014'te son verdi ancak bilançosunda azalma olmadı ve varlık alımlarıyla piyasaya enjekte edilen para reel ekonomi yerine finansal piyasaları şişirdi. 

VERİLER BEKLENENDEN İYİ

Fed'in faiz artırımı için izlediği koşulların başında ABD ekonomisindeki toparlanma geliyor. Dünyanın en büyük ekonomisinden son dönemde gelen veriler (istihdam, kişisel harcamalar, ortalama kazançlar, perakende satışlar vs) faiz artırımını destekler nitelikte. Fed Başkanı Janet Yellen, Ekim'den bu yana ekonomik göstergelerin beklentileri ile uyumlu olduğunu, hanehalkı harcamalarının güçlü göründüğünü ve istihdamdaki iyileşmenin güven verdiğini söyledi. Bunun yanında son haftalarda görüldü ki sürekli vurgu yapılan Çin kaynaklı riskler politika yapıcıları artık o kadar da endişelendirmiyor.

"ERTELEMEK RİSKLİ OLUR"

Fed Başkanı Janet Yellen, Aralık başında yaptığı konuşmalarda faiz artışını uzun süre ertelemenin daha sonraki sıkılaştırmayı riske sokacağını söyledi. Yellen, dış risklerin yaz aylarından bu yana azaldığını belirtti. Yellen'ın bu konuşmasının ardından Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımı yapacağına dair beklentilerin oranı yüzde 74'e yükselirken Dolar Endeksi de yaklaşık 13 yılın en yüksek seviyesi olan 100,51'e tırmandı.

YUMUŞAK VE KADEMELİ

Atlanda Fed Başkanı Dennis Lockhart; "Faiz artırımı için nedenler güçlenmeye devam ediyor" derken faiz artırımına uzun süredir karşı çıkan Chicago Fed Başkanı Charles Evans da son dönemde ifadesini değiştirerek faizin kademeli olarak artırılmasından bahsetti.

FED'İN FAİZ ARTIŞI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

FED faiz artırırsa sermaye gelişen ülkelerden çıkarak ABD'ye yönelecek. Yatırımcılar gelişmekte olan piyasalardaki yüksek getirilere rağmen paralarını dolara yatıracak. Diğer para birimleri dolar karşısında değer kaybedecek. Başta şirketler olmak üzere yerel paralar dövize çevrilmek zorunda kalınacak ve kur farkından ötürü alım gücü düşecek.