Merkez Bankası'ndan KKM hesapları için yeni karar

Merkez Bankası'ndan KKM hesapları için yeni karar
Güncelleme:

TCMB, kur korumalı mevduat hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarla ilgili yeni bir karar aldı.

Türk Lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

KKM'de asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu. Politika faizi yüzde 30 düzeyinde bulunuyor. 

BANKA KARŞILAYACAK

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak. Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

ÜST SINIR DA KALDIRILMIŞTI

TCMB tarafından bankalara mart ayında gönderilen yazıyla birlikte ise TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırılmıştı.

Daha öncesinde KKM’de faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. Buna göre yeni uygulama ile birlikte üst sınırı bankalar belirlemeye başlamıştı.

KKM'DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Öte yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar son dört haftadır düşüş eğiliminde. 

Kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığıysa 123 milyar doların altına geldi.

KKM’de son bir ayda 101,4 milyar TL’lik düşüş meydana geldi.

Böylelikle KKM’deki toplam tutar ilk kez üst üste dört hafta geriledi.