Özgür Erdursun'dan milyonlarca emekliye kötü haber: ''Sadece 14 gün kaldı''

Özgür Erdursun'dan milyonlarca emekliye kötü haber: ''Sadece 14 gün kaldı''
Güncelleme:

Türkiye'de milyonlarca emekli 31 Mart yerel seçimleri öncesinde daha önce "bu yılı emekli yılı ilan ediyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir ek zam ya da seyyanen zam müjdesi gelir mi diye beklerken, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun kötü haberi verdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında emekli zammını açıklarken kullandığı "2024 yılını emekli yılı ilan ediyoruz" ifadesi tüm emeklilerde büyük beklentiye yol açmıştı.

Erdoğan'ın "2024 yılını emekli yılı ilan ediyoruz" demesine rağmen emeklinin ek zammını sadece yüzde 5 olarak açıklamasına tepkiler sürerken milyonlarca emekli de yerel seçim öncesi seyyanen zam beklentisine girmişti.

 Ünlü sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, emeklilerin seyyanen zam beklentisi için yerel seçimleri işaeret ederek "Hükümet buna kapıları kapattı mı kapatmadı mı bilmiyoruz. En son işte mart ayına kadar göreceğiz. Mart ayına kadar zaten bir artış olmazsa bir daha artış falan beklemeyin" dedi.

İşte Erdursun'un emeklilerle ilgili açıklamaları:

"Mart ayında seçim var. Seçime kadar hala emeklilerin bir umudu ve beklentisi var, martta artış yapılabilir diye. 2008 yılında emekli aylığı hesaplamaları değişmeseydi en düşük emekli aylığı 20 bin liranın üstünde, diğer maaşlar da 35 bin TL gibi rakamlar olacaktı.Bu durumda hükümet en düşük emekli aylığı olarak 10 bin TL veriyor 20 bin TL vermesi gerekirken. Bunu vermeyip bayram ikramiyesi veriyor.

Seyyanen zam konusu emekliler açısından kapanmadı. Hükümet buna kapıları kapattı mı kapatmadı mı bilmiyoruz. En son işte mart ayına kadar göreceğiz. Mart ayına kadar zaten bir artış olmazsa bir daha artış falan beklemeyin.

Ocak ve temmuzda enflasyon farkı neyse sadece bu farklar verilecek, üstüne ayrıca bir iyileştirme yapılabilir de yapılmayabilir de. Bakın asgari ücrete mesela temmuz ayında artış yapmayacağız dedi hükümet. Temmuz ayı geldiğinde en önemli tartışmalardan biri bu olacak.

Seyyanen zam nedir ?

Seyyanen zam özetle tüm maaşlara yapılan aynı tutardaki zamdır. Gelirlerdeki enflasyon kaynaklı kaybı telafi etmek ve maaşlar arasındaki makasın genişlemesini önlemek amacıyla uygulanan bir yöntem olan seyyanen zam tüm çalışanlara eşit zam yapılmasını ifade eder. Örneğin seyyanen zam tutarı 1.000 TL olarak açıklanırsa tüm hak sahiplerinin maaşı 1.000 TL daha artar. Yani herhangi bir yüzdesel zam yerine belli oranda ücret verilerek tüm hak sahiplerinin maaş farkları açılmadan ek geliri elde etmesi hedeflenir.

Tanzim satışın alternatifi bulundu

Öte yandan bir önceki yerel seçimlerde yüksek enflasyon, aşırı pahalılık ve geçim sıkıntısı nedeniyle çarşı, pazar ve marketlerden evlerine eli boş dönenler için tanzim satış noktaları kuran AK Parti iktidarı 31 Mart yerel seçimlerinde emeklileri hedefleyen 2 düzenlemeye hazırlanıyor.

2023 yıl 29 Ekim'de Cumhuriyet'in 100. yılına özel bir kerelik emeklilere verilen 5 bin TL'lik ikramiyeden, çalışan çalışmayan tüm emekliler faydalanmıştı. Edinilen bilgiye göre bir adım da Ramazan ve Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için atılacak. 2018’de bin lira olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi, 2021’de bin 100 liraya, geçen yıl da 2 bin liraya yükselmişti. Hâlihazırda 2 bin lira olan bayram ikramiyesinin artırılması için çalışma yapacağı öğrenildi.

İndirimli kart verilecek

Ayrıca emeklilerin sosyal faaliyetlerde bulunmasına imkan verecek projeleri de hayata geçirilmesi bekleniyor.

Bu çerçevede 65 yaşını dolduran emeklilere özel bir kart verilmesi, bu kartın sahiplerine hem şehirler arası otobüs, tren ve uçak biletlerinde hem de sinema, tiyatro ve müze gibi kültürel faaliyetlerin biletlerinde indirim uygulanması planlanıyor.