Sabancı'ya 13.9 milyon dolarlık tazminat davası

Sabancı'ya 13.9 milyon dolarlık tazminat davası
Güncelleme:

Sabancı Holding’in otomotiv sanayisindeki en önemli şirketi Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı.

Sabancı Holding’in otomotiv sanayisindeki en önemli şirketi Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı. Bunun üzerine ABD’li şirket CH Bus Sales, Temsa ile anlaşmasının sürdüğünü iddia ederek 13.9 milyon dolarlık dava açma kararı aldı.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında Temsa davasının ayrıntılarını kaleme aldı.

Kerim Ülker, “Otomotiv endüstrisinin başkenti olan ABD’ye özel 3 farklı araçla ismini yazdıran Temsa, bu kısa zamanda 4 büyük markadan biri haline geldi. Bu ülkedeki lüks otobüste yüzde 10’luk pazar payına ulaşan Temsa, özellikle bilişimin devlerini barındıran Silikon Vadisi’nde dikkat çekti. Yüzlerce milyar dolarlık büyüklüğü olan ve ciroları gelişmekte olan ülkeleri geride bırakan Facebook, Netflix, Tesla, Google, Apple gibi devlerin çalışanlarını taşıyan Temsa, uzun zamandır da üretimi ABD’de yapmayı planlıyordu. Ancak son dönemde Temsa’nın başı ülkedeki yerel ortağı ile belada. Edindiğim bilgilere göre Temsa’nın Kuzey Amerika’daki münhasır satış servis ve yedek parça dağıtım bayisi olan CH Bus Sales adlı firmayla davalık olmuş durumda” ifadelerini kullandı.  

KENDİ ŞİRKETİNİ KURACAK

“8 yıllık işbirliğinden istediği büyümeyi alamayan Temsa, ABD’li şirket ile iş ortaklığını sona erdirdi ve dağıtım haklarını sonlandırdı. Bunun üzerine ABD’li şirket CH Bus Sales, Temsa ile anlaşmasının sürdüğünü iddia ederek 13.9 milyon dolarlık dava açma kararı aldı” diyen Ülker şöyle devam etti:

“Delaware Federal Mahkemesi’ne başvuran ABD’li şirket iptal edilen anlaşmadan dolayı zarara uğradığını ifade etti. Dava sürerken Sabancı’ya bağlı Temsa, yüzde 100 sahibi olduğu bir şirket kurma kararı aldı. Bu şirketin adı ise Temsa North America (TNA). Artık yola kendi şirketiyle devam etmeyi isteyen Temsa, edindiğim bilgiye göre de ABD’deki fabrikayı bu süreçten sonra kuracak. Zira en büyük anlaşmazlık ABD’li şirketin Temsa’yı gerektiği kadar hızlı karar almakta zorlaması.”

 

Dünya