TÜİK ile ENAG ve İTO'nun enflasyon verileri arasında uçurum var

TÜİK ile ENAG ve İTO'nun enflasyon verileri arasında uçurum var
Güncelleme:

TÜİK'in enflasyon verileri tartışma konusu olmaya devam ediyor. 3 farklı kuruluşun enflasyon verileri arasındaki makas dikkat çekerken fiyatlara yansıyan zam oranı enflasyon verilerinin oldukça üzerinde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) kendi verilerini baz alarak enflasyon rakamlarını açıkladı.

3 kurumun açıkladığı rakamlar ise birbirinden oldukça farklı.

TÜİK ve ENAG mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamlarını bugün açıkladı. TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 73.50, aylık yüzde 2.98 arttı.

ENAG verilerine göre, enflasyon TÜİK'in açıkladığı verilerinin oldukça üzerinde. ENAG'ın paylaştığı verilere göre yıllık enflasyon artışı yüzde 160.76 olarak gerçekleşirken aylık enflasyon yüzde 5.46 oldu.

İTO tarafından 1 Haziran'da paylaşılan verilere göre ise İstanbul'un enflasyonu 24 yılın zirvesine çıkarken İstanbul'da perakende fiyatlar mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87.35 artış kaydetti.

ASGARİ ZAMMI ERİDİ, ERDOĞAN AÇ FALAN YOK DEDİ
2022 için net asgari ücret, yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlenirken yıllık enflasyon her üç kurumun paylaştığı verilere göre çoktan yüzde 50'yi geçti. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri çıkıp 'aç kaldık' diyor. Vicdansızlık yapmayın. Aç kalan falan yok" da demişti.

Cumhuriyet'ten Gülben Dikmen'in haberine göre yurttaşlar enflasyonun etkisiyle artan fiyatlar altında ezilirken, zamlar TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarının çok daha üzerinde seyrediyor. Mutfaktaki zam ise yurttaşları açlıkla mücadeleye itiyor. 

İSTİSNASIZ HER ÜRÜN ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAMLANDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü'nün paylaştığı ithal ürünler listesine bakıldığında istisnasız her ürünün fiyatı artarken 18 ürünün fiyatı yüzde 100 ve üzerinde artmış durumda. 

31 Mayıs 2021'de kilosu 30 lira olan zencefil 60 TL'ye çıkarken, ikinci kalite olarak geçen muzun kilogram fiyatına yüzde 100'den fazla zam yapıldı. 

2021 yılı mayıs ayının son günü İstanbul halinde kilosu 10 liradan satılan muz tam bir yıl sonra yüzde 150 zam uygulanarak 25 liradan satılıyor.

SEBZE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 100'Ü AŞTI
İBB Hal Müdürlüğü'nün paylaştığı sebze fiyat listeri arasındaki 1 yıllık fiyat farklarına bakıldığında ise TÜİK'in yüzde 73.50 olarak açıkladığı yıllık enflasyon oranının oldukça üzerinde bir fiyat artışı var.

Mutfakta sıklıkla kullanılan soğan 31 Mayıs 2021 tarihinde 2 liradan satılıyorken bir yılda yüzde 150 zamlanarak 5 liradan satılıyor.

ENFLASYON YÜZDE 73, ZAM YÜZDE 257
Patates fiyatındaki artış ise dudak uçuklatacak düzeyde. 1 yıl öncesi 2 lira 80 kuruştan alıcıya sunulan patates şu anda 10 liradan satışa sunuluyor.

Yani; TÜİK 2021 mayıs ve 2022 mayıs ayı arasında oluşan yıllık enflasyonu yüzde 73.50 olarak açıklarken patatese tam yüzde 257'lik zam geldi.

Neredeyse her yemekte kullanılan domates fiyatı ise bir yıl içersisinde 5 liradan 12 liraya çıktı. 

Cumhuriyet

Etiketler enflasyon kur tüik