Tüketici Güven Endeksi'nde sürpriz

Tüketici Güven Endeksi'nde sürpriz

TÜİK'in verilerine göre, 2016 yılı Mart ayı Tüketici Güven Endeksi yüzde 0,5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Mart ayı Tüketici Güven Endeksi'ni açıkladı. Buna göre; Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı; Şubat ayında 66,64 olan endeks Mart ayında 67 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı. Şubat ayında 89,31 olan endeks değeri Mart ayında 89,77 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Şubat ayında 90,03 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 0,7 oranında azalarak, Mart ayında 89,41 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında artarak, Mart ayında 67,80 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 0,2 oranında azaldı. Şubat ayında 21,05 olan endeks, Mart ayında 21,01 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.