100 bin mahkum tahliye olabilir

100 bin mahkum tahliye olabilir

Yeni OHAL kararnamesiyle cezaevlerinden şartlı tahliyeler başladı.

1 Temmuz’dan önceki suçlarda şartlı salıverme 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Öldürme, cinsel suç, terör kapsam dışı. İlk etapta 38 bin, toplam 100 bine yakın kişi düzenlemeden yararlanabilecek

671 sayılı KHK ile denetimli serbestliğin kapsamı genişletildi; infaz süresi yarı yarıya düşürüldü. Yeni kararla koşullu salıvermeye ilişkin süre 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Böylelikle binlerce kader mahkûmuna OHAL piyangosu vurmuş oldu. Düzenlemeden yararlanmak için tek kıstas ise suçun 1 Temmuz 2016’dan önce işlenmesi. Adalet Bakanı, kararla 38 bin kişinin erken tahliye edileceğini açıkladı ve dün ilk tahliyeler oldu. 

Habertürk gazetesinin haberine göre, OHAL kapsamında çıkarılan 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile koşullu salıvermeye ilişkin süre 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Cezasının bitmesine 2 yıl kalanlar, şartlı tahliye edilecek.

Süreli hapis cezasına mahkûm edilenlerin cezaevinde geçirecekleri süre de kısaltıldı. Süreli hapis cezasına çarptırı- lan bir kişi, daha önce cezasının 3’te 2’sini cezaevinde geçiriyordu. KHK ile bu süre cezasının yarısına düşürüldü. Örneğin 9 yıl hapse mahkûm edilen 1 kişinin, 6 yıl cezaevinde kalması gerekiyordu. Bu kişi düzenlemeyle 4.5 yıl cezaevinde kalacak.

Her 2 düzenleme sonrasında toplam 38 bin mahkûm cezaevinden erken tahliye olacak. Denetimli serbestlik ile tahliye hükümlerinden; kasten öldürme, aile içi şiddet, cinsel dokunulmazlık, özel hayatın gizliliği, uyuşturucu ve terör suçlarından mahkum olanlar yararlanamayacak.

KOŞULLU SALIVERME NASIL OLACAK?

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun uyarınca koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezaevinden tahliye ediliyordu. Bu süre, 2 yıla çıkarıldı. Böylece mahkûmların cezalarının son iki yılını dışarıda geçirmesinin yolu açıldı.

İNFAZ HESABI NASIL OLACAK?

Yasa uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yılını, müebbet hapis cezası alanlar 24 yılını, süreli hapis cezasına mahkûm edilenler cezalarının 3’te 2’sini cezaevinde geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyordu. Süreli hapis cezası alanlar bu süre yarı yarıya indirildi. Böylece, süreli hapis cezası alanların daha az cezaevinde kalmaları sağ- landı. Örneğin 9 yıl hapse mahkûm edilen bir kişi, 6 yıl yerine 4.5 yıl cezaevinde kalacak.

CEZA ALANLAR CEZAEVİNE GİRECEK Mİ?

2 yıldan daha az hapis cezasına mahkum olanlar cezaevine mevcut yasa uyarınca da girmiyor. 2 yılın altında cezaya mahkum edilenlerin cezası erteleniyor.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Bu düzenleme sonrasında toplam 38 bin mahkûm cezaevinden erken tahliye olacak. Darbe soruşturmaları kapsamında tutuklananların sayısı 17 bine ulaştı. Bu tutuklamalar sonrası cezaevlerinde bulunan mahkûmları- nın sayısı 210 bini aştı. Türkiye genelindeki 364 ceza infaz kurumunun toplam kapasitesi 187 bin 351. Cezaevlerinde kapasite üzerinde 23 bin dolayında mahkûm bulunuyordu. 38 bin kişinin tahliyesiyle cezaevlerinin mevcudu 172 bine gerileyecek ve kapasitenin altına inilmiş olacak.

100 BİN KİŞİNİN YARARLANACAĞI HESAPLANIYOR

Adalet Bakanlığı’nın 1 Nisan 2016 verilerine göre, cezaevlerinde bulunan 187 bin kişiden 92 bini düzenleme kapsamına giren dolandırıcılık, fuhuş, hırsızlık, sahtecilik, yağma ve gasp ile yaralama (bir kısmı) suçlarından mahkum olmuş.
Bu durumda düzenlemeden yıllar içinde 100 bin dolayında mahkumun yararlanacağı hesaplanıyor. 187 bin mahkûmun suç gruplarına göre dağılımı şöyle:

BU SUÇTAN YATANLARA TAHLİYE YOK

Adalet Bakanlığı’nın 1 Nisan 2016 verilerine göre, cezaevlerinde bulunan 187 bin kişiden 92 bini düzenleme kapsamına giren dolandırıcılık, fuhuş, hırsızlık, sahtecilik, yağma ve gasp ile yaralama (bir kısmı) suçlarından mahkum olmuş. Bu durumda düzenlemeden yıllar içinde 100 bin dolayında mahkumun yararlanacağı hesaplanıyor.

187 bin mahkûmun suç gruplarına göre dağılımı şöyle: (Bir bölümü yararlanacak)

Adam öldürme 28 bin 996
Adam öldürmeye teşebbüs 1821
Cinsel suçlar 15 bin 226
Dolandırıcılık 5 bin 890
Fuhuş 2 bin 71
Hırsızlık 42 bin 589
Sahtecilik 8 bin 874
Uyuşturucu 35 bin 385
Yağma veya gasp 22 bin 881
Yaralama 23 bin 278

Habertürk