15 Temmuz ile ilgili şok iddia

15 Temmuz ile ilgili şok iddia

Darbe girişiminin öncesinde MİT'e ihbar geldiği ileri sürülmüştü. Ancak son iddiaya göre böyle bir ihbar hiç yapılmadı.

Gazete Habertürk yazarı Murat Bardakçı iddianın sahibi. Bardakçı Ankara kulislerinde son konuşulan iddiayı köşesine taşıdı.

''Yazılıp söylenenlere bakılırsa, Binbaşı A.H. MİT’e giderek “Bu gece darbe olacak” demiş...Ama, Ankara’daki üst düzey bazı devlet yetkililerinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a dayandırarak anlattıkları ise bambaşka... Binbaşı A.H.’nin MİT’e “darbe yapılacak”şeklinde değil başka bir bilgi verdiği, sadece “Bu gece helikopterlerle MİT’i basıp Müsteşar Hakan Fidan’ı götürecekler” dediği, o gün akşama doğru Genelkurmay’a giden Fidan’ın da Genelkurmay Başkanı’na “Darbe ihbarı var” demediği, “Bu bilgi büyük resmin küçük parçası olabilir” şeklinde uyarıda bulunduğu söyleniyor.''

Peki bu istihbarat bie yeterli değilmiydi? Niçin harekete geçmekte geç kalındı? Bardakçı'nın aktardıklarına göre geçmişte de benzer yönde yapılan çok sayıda ihbar asılsız çıkmıştı.

''Ankara’daki sözünü ettiğim çevreler de Genelkurmay Başkanı’nın Fidan’dan aldığı ihbarın darbe girişimi değil, MİT’in helikopterlerle basılıp müsteşarın götürülmesinden ibaret olduğunu ama Fidan’ın bu arada “büyük ve küçük resim” uyarısını da yaptığını söylediğini anlatıyorlar.
Bu bilgiyi veren çevreler, devletin en üst makamlarının 15 Temmuz’daki ihbardan derhal haberdar edilememelerinin sebebinin sık sık asılsız darbe ihbarlarının gelmesi olduğunu söylüyor ve Binbaşı A.H.’nin ihbarının isim verilen somut bir bilgi olması sebebi ile üzerinde durulduğunu, o gece askerî uçuşların durdurulup zırhlı araçlara hareket yasağı konmasının da ihbarın ciddiye alınmasından kaynaklandığını anlatıyorlar.
15 Temmuz’daki girişim şimdi başka bir görünüm alıyor ve günlerdir, “Darbe teşebbüsünden haberdar olunmasına rağmen gerekli tedbirler niçin alınmadı?”şeklindeki sorular da cevaplarını buluyor.''  

Habertürk