Haiti’de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı

Haiti’de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı
Güncelleme:

Haiti’de silahlı bir grup, 8’i Türk 17 kişiyi kaçırdı. Türk vatandaşlarının Dominik Cumhuriyeti’nden Haiti’nin başkenti Port-au Prince’e giderken kaçırıldıkları ifade edildi.

Haiti merkezli Le Nouvelliste adlı gazetenin haberinde, kaçırılan Türk vatandaşlarının 20 ila 26 yaş aralığında oldukları, beşinin erkek, üçünün ise kadın olduğu aktarıldı. Haberde, silahlı grubun, Croix des Bouquets ve Ganthier komünleri arasında Türk vatandaşlarını ve diğerlerini taşıyan otobüsü durdukları belirtildi.

2021’in Ekim ayında Kanada ve ABD’lilerden oluşan 16 kişilik grup, yine Haiti’nin başkenti Port-au Prince’de kaçırılmıştı. Bu grubu, suç ve şiddet yanlısı silahlı grup olan 400 Mawozo adlı çete kaçırmıştı. Kaçırılan grup, haftalar süren müzakerelerin ardından serbest bırakılmıştı.

Türk Büyükelçiliği harekete geçti

8'i Türk 17 kişinin bulunduğu otobüsün kaçırılmasıyla ilgili Dominik Cumhuriyeti'nde bulunan Santo Domingo Büyükelçiliği harekete geçti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dominik Cumhuriyeti'nden Haiti'ye giden ve içinde 8'i Türk vatandaşı 17 kişinin bulunduğu otobüs, silahlı gruplar tarafından kaçırıldı. Olayla ilgili güvenlik güçleri çalışma başlatırken, otobüste bulunanların fidye için kaçırıldığı ifade edildi. Santo Domingo Büyükelçiliği'nin Türk vatandaşlarının kurtarılması amacıyla harekete geçtiği ve Dominik Cumhuriyeti ile Haitili makamlarla temas halinde olduğu öğrenildi. 

Çavuşoğlu'ndan açıklama

Türkiye'nin Port-au-Prince Fahri Konsolosu'nun da gelişmeleri takip ettiğini dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu, "Biliyorsunuz Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliğimiz oraya (Haiti) akredite. Yani en kısa zamanda kurtarmak için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını bize söylediler. Takip ediyoruz" dedi.

Kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir bilginin de olmadığını vurguladı.