THK Kayyumu Cenap Aşçı istifa etti

THK Kayyumu Cenap Aşçı istifa etti
Güncelleme:

Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı istifa etti. Aşçı, “Orman yangınları sonrası şahsım ve THK odağa konuldu. Orman yangınlarında lince kurban edilmek istendim” dedi.

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, görevinden alınması için Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu.

"LİNÇ KAMPANYASINA MARUZ KALDIM"
Dilekçede 16 Ekim 2019 tarihinde Adnan Zengin ve Abdullah Kaya ile birlikte THK Kayyumu olarak atandığını hatırlatan Aşçı, son dönemde meydana gelen orman yangınlarında THK'nın ve kendisinin linç kampanyasına maruz kaldığını söyledi. Aşçı, "Orman yangınları sonrası şahsım ve THK odağa konuldu, orman yangınlarında linç edilmek istendim" ifadelerini kullandı.

Aşçı, THK Kayyumluk görevindeyken yaptığı çalışmaları dilekçede aktarırken, "etik kurallar ve geleneklerimiz de dikkate alınarak kayyımlık görevimden çekilmek istediğimi bildiririm" dedi.

UÇAK TARTIŞMALARI
Aşçı özellikle yazın çıkan ve günlerce söndürülemeyen orman yangınları sırasında yaptığı açıklamalarla tepkileri üzerine çekmişti.

Aşçı, Orman Bakanlığı'nın 3 yıldır kullanmamakta inat ettiği THK uçaklarının 4 milyon dolara uçuşa hazır hale gelebileceğini açıklamıştı. 

Aşçı geçtiğimiz hafta kurumda düzenlediği basın toplantısında 3 yılda yaşanan süreci özetleyen bir basın toplantısı yapmış adeta hesap vermişti. 

Yangınlar sırasında Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme uçaklarıyla ilgili tartışmalar başlamış, THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, "6 uçağın ayağa kalkması için gereken para 4 milyon dolar. Bu parayı herkes verebilir." ifadesini kullanmıştı.

 "İNİŞ TAKIMLARI KIRILDI, MOTORLARI KÖRELDİ"

Sosyal medyada gündeme gelen CL 215 uçaklarının en eskisinin 1969 ve en yenisinin 1988 model olduğunu ifade eden Aşçı, şunları söylemişti:

"Bunların ilk getirildiği yıllarda kullanım hatasından 1988, 1987 ve 1971 model olmak üzere 3 uçağımız kullanılamaz hale gelmiş. İniş takımları kırılmış ve motorları bakımsızlıktan körelmiş.

1986'da filoya katılan diğer uçaklar 2015'e, CL215'ler de 2019'a kadar yangın söndürmede kullanıldı. 2019'da tekrar OGM ile THK arasında görüşme yürütülmüş ama uzlaşma sağlanamamış. Bu sebeple uçaklar yangın söndürmede kullanılamamış."

YANGINLAR SÜRERKEN DÜĞÜNE GİTTİ

Ülkenin Akdeniz ve Ege bölgesinde günlerce süren; can kaybı ve büyük tahribata yola açan yangınlar esnasında en çok konuşulan konuların başında Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme araçlarının kullanılamaması geliyordu.

AK Partili eski Bakan Cenap Aşcı başkanlığındaki kayyum heyeti tarafından yönetilen Türk Hava Kurumu tartışılırken, Cenap Aşçı’nın CNN Türk’te katıldığı bir programda sarf ettiği sözler tartışma yaratmıştı.

Cenap Aşçı, “Bu akşam özel bir durumum vardı. Çocukluğumdan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı, oraya gitmek zorunda kaldım” ifadelerini kullanmıştı.