Türkiye'de son yılların en ilginç dolandırıcılık olayı

Türkiye'de son yılların en ilginç dolandırıcılık olayı
Güncelleme:

Türkiye'de son yılların en ilginç dolandırıcılık olayı bir bankaya gelen "dolandırılıyorsunuz" ihbarı sonrası harekete geçen bankanın iç denetim birimi tarafından ortaya çıkarıldı. Özel bir bankayı 20 günde tam 102 milyon TL dolandırmışlar....

Son yılların en ilginç ‘dolandırıcılık’ olayı, bir müşterinin bankayı uyarmasıyla ortaya çıktı. Geçen 23 Şubat günü saat 17.27’de S.A. isimli müşteri, özel bir bankanın çağrı merkezini aradı. S.A.’ın söylediği “Hanımefendi şuan dolandırılıyorsunuz. Günlük zararınız 200 bin dolar. Şimdiye kadarki zarar 6 milyon dolar” sözler ile baş döndürücü bir sürecin de fitili ateşlenmiş oldu.

HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre bankanın İç Denetim Birimi deyim yerindeyse kırmızı alarm verdi. Teftiş Kurulu Başkanlığı, ihbardan 5 gün sonra raporunu tamamladı. Ortaya çıkan rakam, durumun ne denli kritik olduğunu da gözler önüne serdi: Banka 101,9 milyon lira zarara uğratılmıştı.

Raporun hazırlanması ile birlikte durum İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirildi. Savcılık onlarca hesap ve işletme kartına bloke koydurdu. Savcılığa sunulan rapor, bankanın bir sistemsel açığının fark edildiğini de ortaya koydu. Şebeke, işletmelere verilen kartlara milyonlarca liralık yükleme yaptı. Örneğin 30 bin lira limiti olan bir kartla 27 milyon liralık bir harcama yapılabildi.

Savcılık ilk gözaltı kararını 10 Mart günü verdi. Devam eden günlerde de yeni operasyonlar yapıldı. Birkaç ili kapsayan operasyonlarda 61 kişi gözaltına alındı. İlk gözaltına alınanların başında ise N.K. (40) geldi. Savcılık iddianamesinde ‘örgüt lideri’ olmakla suçlanan N.K., bankanın raporunda da ‘baş şüpheli’ olarak yer aldı. Hesaplara gelen paralar ve harcamanın yapıldığı adreslerin izini süren banka, N.K. liderliğindeki şebekenin de zamanla yarıştığını ortaya koydu.

 

(Kaynak)