ABD'ye kaçan PKK'lının bu ay iadesi bekleniyor

ABD'ye kaçan PKK'lının bu ay iadesi bekleniyor

ABD’li NPR (National Public Radio), PKK’lı Parlak’ın iadesinin bu ay içinde gerçekleşebileceğini duyurdu

PKK’nın önemli isimlerinden İbrahim Parlak’ın, 1991 yılından bu yana yaşadığı ABD tarafından bu ay sonuna kadar Türkiye’ye iade edilmesi gündemde.

HT Gazete'den Gökhan Timurhan'ın haberine göre ABD’li NPR (National Public Radio), PKK’lı Parlak’ın iadesinin bu ay içinde gerçekleşebileceğini duyurdu. 54 yaşındaki İbrahim Parlak, 1991’den bu yana ABD’de yaşıyor. NPR’deki makalede, bir restoran işlettiği belirtilen Parlak’ın lise yıllarında “Kürt aktivist” olarak birçok gösteriye katıldığı kaydedildi. Bu gösterilerde gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü ileri süren Parlak, daha sonra ABD’de sığınmacı olarak yaşamaya hak kazandı.

2004’te, “bir terör örgütüne mensup olduğunu ve hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğunu gizlediği” için FBI tarafından gözaltına alınan Parlak, 10 ay hapis yatmasının ardından 50 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Mahkeme, 2005’teki son duruşmada PKK’yı hâlâ desteklediğini ifade eden Parlak’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi. Parlak’ın, iadesi yönündeki mahkeme kararı, Kongre’de çıkarılan özel yasa ile 2 kez ertelendi. Ertelemenin süresi dolarken Parlak’ın bu ayın sonuna kadar Türkiye’ye iade edilmesi bekleniyor.

KARAYILAN'LA BİRLİKTE 2 ASKERİ ŞEHİT ETTİLER

İbrahim Parlak ve PKK elebaşlarından Murat Karayılan’ın da aralarında bulunduğu PKK’lı grup, 1988’de Suriye sınırından Türkiye’ye geçerken jandarma ile girdikleri çatışmada 2 askeri şehit etti. Üzerinde Kalaşnikof ve el bombasıyla yakalanan Parlak, 16 ay hapis yattıktan sonra, sahte pasaportla 1991 yılında ABD’ye kaçarak siyasi iltica talebinde bulundu.