Bakan Kirişçi açıkladı: Gece görüşlü helikopterler 4 Temmuz'da envanterimize dahil olacak

Bakan Kirişçi açıkladı: Gece görüşlü helikopterler 4 Temmuz'da envanterimize dahil olacak
Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili bilgi verdi.

Bakan Kirişci'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

Gece görüş özelliği taşıyan hava araçlarımız 4 Temmuz itibarıyla envanterimize girmiş olacak. 10 tane bu özelliğe sahip helikopterimiz envantere dahil olacak. Bunları almak istediğinizde kapıda satanlar beklemiyor. Paranız olsa dahi size 2030'ları 2035'leri gösteriyorlar. Arzu edilir ki savunma sanayinde büyük başarı sağlamış Türkiye, ormanlarla ilgili de yerli ve milli olarak üretmeliyiz."

Ülke olarak çok iftihar edeceğimiz şeyler. Bazı şeyler duyduğumuzda bizler de üzülüyoruz. Dünyada İHA'ları izleme amaçlı kullanan ilk ülkeyiz. Bizden sonra kullanan ABD ve Avrupa'da bazı ülkeler var. Bu konularda teknolojiyi kullanıyoruz. Yapay zeka yazılımıyla sahada olan biteni takip ediyoruz. Bu yangını da İHA'lardan öğrendik. 

SABOTAJ İHTİMALİ VAR MI?

Bakanlık olarak bizim ilgi alanımızdaki konu değil ancak her vatandaş gibi bizim de aklımıza geliyor. İHA'larımızdan ve akıllı kulelerden aldığımız bilgi 20.02. Batı'da bir yer de olsa havanın kararma saatleri. 3 ayrı yerde bulunması bizi de kuşkulandırıyor. Devletimizin ilgili birimleri gereken araştırmayı yapıyor. Bizim bu konuda bir görüş beyan etmemiz doğru olmaz. Biz yangının çıktığını belirlemiş durumdayız ve akabinde kısa sürede ilk müdahalemiz yapılmış. Havanın kararması yakın olduğu için mücadele başlatılmış.

Buraya izleme amaçlı gelenler var, basın mensupları var, kamunun diğer birimlerinden gelenler var. Herkes daha dikkatli ve teyakkuz halinde. AFAD'ın bünyesinde bu çalışmalar sürdürülüyor. OGM bu mücadeleyi verirken AFAD'la koordinasyon içerisinde yapıyor. Sahada güzel bir birliktelik ve güzel bir çalışma var.

 GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTERLER

Bizim kendi envanterimizde olan uçak ve helikopterlerimizin teslimatları 4 Temmuz itibarıyla bunların 10 tanesi gece görüşlü olacak. Bizim şu anda operasyonda kullandığımız 27 helikopterimiz var. 14 tane de uçağımız var. Toplam 41 hava aracımız var. İhaleler tamamlandığında kendi bakanlığımızın envanterinde 55 adet helikopter, 20 adet uçak olacak.