''Barış Akademisyenleri'' beraat etti

''Barış Akademisyenleri'' beraat etti
Güncelleme:

Barış bildirisi imzacısı Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy, AYM'nin "hak ihlali" kararı sonrası yeniden yargılama yapılması için duruşma günü açan 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün hakim karşısına çıktı. Duruşmada, Fincancı ve Gürsoy için beraat kararı verildi.

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza attığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yargılanan Barış Akademisyenleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy bugün hakim karşısına çıktı.

Duruşmalarda AYM kararı dayanak gösterilerek yapılan savunmaların ardından mahkeme heyetleri beraat kararı açıkladı.

GÜRSOY: GEÇ KALMIŞ DOĞRU BİR KARAR

 Evrensel'in haberine göre, yargılanan Fincancı ve Gürsoy ile avukatların hazır bulunduğu duruşmalara çok sayıda akademisyen de destek için katılmak istedi. Pandemi koşulları nedeniyle 3 izleyici ile gazetecilerin takip ettiği duruşmalarda ilk olarak Gürsoy hakim karşısına çıktı.

Anayasa Mahkemesinin bozma kararını paylaşan mahkeme başkanı Gürsoy'a son sözlerini sordu.

Gürsoy, "50 yıllık bir öğretim üyesi olarak ve benim durumumda olan yüzlerce akademsiyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalmış doğru bir karardır, karara katılıyorum ve uyulmasını talep ediyorum" dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu ise, "Aslında bozma kararından sonra dosya üzerinden duruşma yapılıp bu dosya kapatılabilirdi. Sadece 37. Ağır Ceza Mahkemesi duruşa açtı. Bir geçti AYM kararının üzerinden. Dosya sürüncemede bırakılarak adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir" diyerek beraat talep etti. Kararını açıklayan mahkeme başkanı beraat kararı verdi.

FİNCANCI: HİÇ BAŞLAMAMASI GEREKEN BİR YARGILAMA SÜRECİ

Son sözü sorulan Fincancı, "Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci. Dolayısıyla bozma kararı yerindedir. Barış istemenin suç haline dönüştürüldüğü yegane ülkeyiz" diyerek beraat talep etti.

Mahkeme 2 yıl 6 ay hapis cezası ala Şebnem Korur Fincancı ile 2 yıl 3 ay hapis cezası alan Gençay Gürsoy'un AYM kararı doğrultusunda beraatine hükmetti.