Benzin ve motorinde yeni indirim gelecek mi ?

Benzin ve motorinde yeni indirim gelecek mi ?
Güncelleme:

Petrol fiyatları yeni haftaya da düşüşle başlayınca araç sahiplerinin gözü akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Son indirimlerle benzin 18 TL'nin, motorin 22 TL'nin altına inmişti. Şimdi araç sahipleri benzin ve motorinde bugün indirimlerin olup olmayacağını merak ediyor. .

Uluslararası gelişmelerden etkilenen akaryakıt fiyatlarında değişkenlik sürüyor.

Cuma günü 77,48 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 76,10 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,74 artarak 76,66 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,77 dolardan alıcı buldu.

PETROL FİYATLARINDA TOPARLANMA ÇABASI
Fiyatlardaki yükselişte, Keystone boru hattındaki petrol arzına ilişkin belirsizlik etkili oldu.

Kanada'dan ABD'ye günlük 600 bin varilden fazla petrol taşıyan Keystone boru hattı perşembe günü sızıntı nedeniyle durdurulmuştu.

Hattın işletmecisi TC Energy, sızıntı yerinin tespit edildiğini bildirirken, boru hattında petrol akışının yeniden ne zaman faaliyete geçeceğine dair herhangi bir zaman çizelgesi paylaşmadı. Bu durum piyasalarda arz endişelerine yol açarak fiyatları yukarı yönlü destekledi.

Bu hafta açıklanacak merkez bankası faiz kararları ve yoğun veri gündemi öncesi piyasalarda oluşan belirsizlik de fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

ABD'de geçen hafta açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin beklentilerin üzerinde gelmesi enflasyonist endişeleri artırırken, küresel hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endekslerinin gerilemeye devam etmesi resesyon riskinin gündemde kalmasını sağladı. Bu durum küresel petrol talebine ilişkin belirsizliğe yol açarak fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor.

Öte yandan, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin "sıfır vaka" politikasında yumuşama adımlarına devam ederken, salgının büyük bir hızla yayılma ihtimali bölgede belirsizliklerin artmasına sebep oldu. Uzmanlar, ülkede vaka sayılarının hızla artmasıyla birlikte ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin güçlendiğini belirterek, konuya ilişkin haber akışının fiyatlar üzerinde etkili olabileceğini ifade etti.

BENZİN VE MOTORİNDE İNDİRİM VAR MI?
8 Aralık'ta motorin grubuna 1.88 TL indirim geldi. 

Benzin grubuna ise 10 Aralık'ta 75 kuruş indirim geldi. 

Kurşunsuz Benzin 9,59 TL/LT 20,19 yüzde 110  Motorin UltraForce 9.36 TL/LT 22,97 yüzde 145 arttı.

Benzin fiyatı 1 yılda yüzde 89, dizel fiyatı 1 yılda yüzde 125 zamlanmış oldu.

Brent fiyatı 1 yılda yüzde 1.44 yükseldi.

Rafineri Marjı 1 yıl öncesi ile benzinde aynı, dizelde ise yüzde 133 arttı.

Benzin son bir ayda yaklaşık yüzde 20 indirim geldi ancak hala geçen yıla göre yaklaşık yüzde 75.77 zamlı.

Motorin ve benzin fiyatlarında ise bugün için indirim ya da zam haberi bulunmuyor.

Akaryakıt fiyatları il, ilçe ve bayiler arasında farklılık gösterse de güncel akaryakıt pompa fiyatları ortalama şu şekilde: 

İstanbul
Benzin fiyatı: 17,43 TL
Motorin fiyatı: 21,05 TL
LPG fiyatı: 10,76 TL

Ankara
Benzin fiyatı: 17,67 TL
Motorin fiyatı: 21,26 TL
LPG fiyatı: 10,74 TL

İzmir
Benzin fiyatı: 17,66 TL
Motorin fiyatı: 21,33 TL
LPG fiyatı: 10,83 TL

 Hafta başında motorine gelen indirimin ardından, brent petrol fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen motorin fiyatlarına üst üste ikinci indirim gelmiş ve 30 Kasım tarihinden itibaren geçerli olmak üzere motorinin litresine 0,58 TL indirim yapılmıştı.

 Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Petrol Piyasası Kanunu gereği 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyor veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbest.

Türkiye'de akaryakıt pompa fiyatları, rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

Rafineri fiyat oluşumu şöyle:

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

Gümrüksüz rafineri fiyatı ne demek?

Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları, 'gümrüksüz rafineri fiyatı' anlamına gelir.

Türkiye'de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.