Diyarbakır'da yapılan sosyal deney duygulandırdı

Güncelleme:

Youtuber'ların, Diyarbakır'da yaptığı sosyal deney sosyal medyanın gündemine oturdu. Deneye katılan çocukların yardımseverliği izleyenleri duygulandırdı.

Sosyal medya fenomeninin, Diyarbakır'da çektiği sosyal deney gündem oldu. Fenomenin çocuklara, 'Param yok, bana yemek alabilir misin?' sorusunun karşılığında aldığı yanıtlar sosyal medyada ilgi topladı. Sosyal deneye katılan Burak Bakışkan (17), yanına gelen kişinin aç olduğunu söyleyince yemek siparişi verdiklerini, yemek geldikten sonra tablet hediye etmek istediğini belirtince de şaşırdığını söyledi.

Youtube'da sosyal deney videoları çekerek yayınlayan Mert Karakaş (25) ve Burak Tutal'ın(24), Diyarbakır'da yaptığı sosyal deney gündem oldu. Fenomenler, kentin çeşitli yerlerini gezerek, görüştüğü çocuklara, 'Param yok, açım. Bana yemek alabilir misin?" diye sordu. Görüntülere yansıyan diyalogda, fenomenin yemek talebine çocuklar, 'Canın ne istiyorsa hemen alalım' diyerek yanıtladı. Görüntülerin sosyal medyada yer almasıyla Diyarbakır'daki çocukların yardımsever tavırları beğeni aldı. 

'BİRİNİN İHTİYACI OLDUĞUNDA CEBİNDE VARSA VERECEKSİN'
Sosyal deneye katılan ve merkez Sur ilçesinde bir büfede çalışarak ailesinin geçimine katkı sağlayan Burak Bakışkan, yanına gelen kişinin aç olduğunu söylemesi üzerine kendisine yemek aldığını söyledi. Yemeği getirdikten sonra, sosyal medya fenomeninin kendisine tablet cihazı ettiğini anlatan meslek lisesi öğrencisi Bakışkan, bunun bir iyilik olduğunu, herkesin aynı duruma düşebileceğini belirtti. Bakışkan, "Meslek lisesinde elektrik elektronik bölümü 11'inci sınıf öğrencisiyim. Burada büfede çalışıyorum, okul kapalı olduğu için boş durmaktansa çalışmak daha iyidir. Hem eve yardımım oluyor, hem kendi ihtiyaçlarımı gideriyorum. Kimseye muhtaç kalmıyorum, Allah'a çok şükür. 4 kardeşiz, 3 erkek 1 kız. İskenderpaşa Mahallesi'nde oturuyorum. Kardeşlerimden ikisi okuyor, biri çok küçük olduğu için henüz okula başlamadı. Bir kişi yanıma gelerek, aç olduğunu söyledi. İlk başta aç olduğunu anlamadım, yemek almak için çok az param var deyince beş on lirası olduğunu düşündüm. Sonradan anladım aç olduğunu kebap sipariş ettik. İyiliktir, insan yapmalı. Çünkü herkes aynı duruma düşebilir. Yemeği geldikten sonra tablet konusunu açtı. Benim kardeşimin vardı kırılmıştı. Kardeşimin de doğum günü yaklaşıyordu, onun için hediye olsun diye aldım. Şaşırdım, hiç beklemiyordum tabi. Kamerayı öyle bir yere koymuşlardı ki hiç görünmüyordu. Biraz değişik bir duygu oldu benim için. Allah ondan razı olsun. Ben kardeşime alacaktım tablet, bu tam isabet oldu. Kim olsa, hangi Diyarbakırlı olsa ben açık söyleyeyim, yardım etmese zaten Diyarbakırlı değil bana göre. Birinin ihtiyacı olduğunda cebinde varsa vereceksin. Olmazsa eve götürüp misafir edeceksin. Çok zor değil. Sosyal deney çekiyor, ben önceden karşıydım sosyal deneylere, şimdi bakıyorum Diyarbakırlıların içindeki iyilikleri gösteriyor, devam etsin çekmeye. Ona teşekkür ediyorum" dedi

Diyarbakır'da yapılan sosyal deney duygulandırdı - Resim : 1

"TÜRKİYE'NİN HER KÖŞESİ AYNI HOŞGÖRÜYE SAHİP"
Youtuber Tutal ve Karakaş, Diyarbakır'da yaşadıklarını Demirören Haber Ajansı (DHA)'ya anlattı. Youtuber Mert Karakaş,  "Umarım bu video da çok kişiye ulaşır ve örnek olur. Sadece bunu Diyarbakır olarak yorumlamamak lazım, Türkiye'nin her köşesi aynı hoşgörüye sahip" dedi.

"ZORDA KALANIN YANINDA OLAN BİR MİLLETİZ"
Sosyal deneyi yapan Youtuber Mert Karakaş, "Biz 1,5 yıldır kanalımıza videolar çekiyoruz. Şaka ve sosyal deney ağırlıklı videolarımız. Bu sosyal deney videomuzda da Türk milletinin, Diyarbakır insanın ne kadar yardımsever olduğunu göstermeye çalıştık. Çok da güzel tepkiler aldık. Zaten daha önce de Diyarbakır'da video çekmiştik. O zaman da güzel geri dönüşler almıştık. O zaman da kimse bizi geri çevirmemişti, evlerine davet etmişlerdi. Bu videoda da farklı bir mizansen ile insanların yanına gittik. Tablet hediye ederek de onları mutlu etmeye çalıştık. Zorda kalanın yanında olan bir millet olduğumuz için, örnek bir video olduğunu düşünüyorum. Çok da güzel tepkiler aldık Diyarbakır'dan" dedi.

"ÇOK GÜZEL TEPKİLER ALDIK"
Çocukların verdiği tepkiler karşısında duygulandıklarını dile getiren Karakaş, "Çocuğun biri simit satıyordu, çok şaşırdı. Ben para biriktirdim ve kendime bin 50 liraya ikinci el bir telefon aldım dedi. Arkadaşım Burak çocuğa tableti uzattığında "şaka yapıyorsun" dediler ve şok oldular. Hatta bir tanesi "Bu çok pahalı, buna gerek yok" dedi. Onların çok mutlu olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır insanının, Türk milletinin dünya çapında örnek bir millet olduğunu düşünüyorum. Bunu gösteren bir deney hazırlamak istedik, bunun için Diyarbakır'a gittik. Diyarbakır insanlarına karnımızın aç olduğunu, kalacak yerimizin olmadığını söyledik. Onlar da bize yardım ettiler ve biz de onlara ödül olarak tablet bilgisayar verdik. Çok güzel tepkiler aldık. Çok duygulandıran cümleler duyduk. Bir çocuk dedi ki, "Biz beş kardeşiz, seni de abilikten sayarız, gel bize misafir ol." Böyle cümleler duymak insanı çok mutlu ediyor. Umarım bu video da çok kişiye ulaşır ve örnek olur. Sadece bunu Diyarbakır olarak yorumlamamak lazım, Türkiye'nin her köşesi aynı hoşgörüye sahip" diye konuştu

"FARKLI İLLERDE DE BU TARZ PROJELER YAPACAĞIZ"
Diyarbakır'a giderek bu sosyal deneyi yapmaya nasıl karar verdiklerini anlatan Karakaş, "İzzettin Oral ve Fatih Oral tablet konusunda bize destek oldular. Sonra, nasıl bir proje yapabiliriz diye konuştuk. Çocuklardan yardım istedik, yardım eden çocuklara da tablet hediye ettik. Bu şekilde ortaya çıktı fikir. Nerede yapacağımız konusunda ise, Diyarbakır'da yapsak çok daha iyi olur diye düşündük. Şimdi farklı illerde de bu tarz projeleri yapacağız" şeklinde konuştu. 

Diyarbakır'da yapılan sosyal deney duygulandırdı - Resim : 2

"TÜRK HALKI BUDUR' YORUMLARIYLA KARŞILAŞTIK"
Youtuber Burak Tutal da, "Bu sefer de İzzettin ve Hasan Oral sayesinde Diyarbakır'a giderek bir video hazırladık. Oldukça güzel tepkiler yakaladık, toplamda 5 çocuğa tablet dağıttık. Hepsi çok şaşırdı. Bazılarının cep telefonu dahi yok. Okul döneminde uzaktan eğitimlerine de devam edemiyorlar. Biz de tablet vererek belki okumalarını teşvik etmiş olabiliriz. Video oldukça izlendi ve sosyal medyada güzel etkileşimler aldık. Kötü yorumlar varsa onları görmedim ama ben hep pozitif yorumlarla karşılaştım. Diyarbakır halkının ne kadar yardımsever olduğuyla ilgili, 'Türk halkı budur' gibi yorumlarla karşılaştım" dedi. 

"YAŞLARI GENÇ AMA YÜREKLERİ BÜYÜK"
Diyarbakır'daki çocuklara hediye edilen tabletleri satın alan bir kebapçı dükkanının işletmecisi İzzettin Oral ise, "Yaşları genç ama yürekleri büyük. Ne diyeyim ki, gençler bu gibi şeyleri uzun zamandır yapıyordu. Biz ne yapabiliriz derken, oraya gidelim, onlara dokunalım, tablet dağıtalım dedik. 5 çocuğa tablet verdiler ve çok güzel de oldu." ifadelerini kullandı.

DHA