Dolardan yeni rekor! 8,97! İşte dolar, euro, sterlin, gümüş, altında son durum

Dolardan yeni rekor! 8,97! İşte dolar, euro, sterlin, gümüş, altında son durum
Güncelleme:

Piyasalar yine zirvedeki yolculuğunu sürdürüyor. Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi ve 8,97 TL'yi gördü. İşte dolar, euro, sterlin, gümüş, altın ve kripto para piyasalarında son durum...

Döviz ve emtia piyasalrındaki zirve yolculuğu sürüyor. Dolar, küresel ekonomik büyüme görünümüne dair endişelerin artması ve işlemcilerin Fed'in para politikasını sıkılaştırma takvimi hakkında ipucu edinmek için ABD istihdam verilerini beklemesine rağmen dalgalı geçen seansta yükseldi.

Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 94,3 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi ise önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 1,1549'dan işlem görüyor.

DOLAR, EURO VE STERLİN

Gün içerisinde 8,97 TL ile tarihi rekorunu yenileyen Dolar 8,90 TL'den, Euro 10,30 TL'den, Sterlin ise 12,13 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8820 lira, avronun satış fiyatı ise 10,2740 lira olmuştu.

GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,63 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.779 dolar olan altında, gram altın 505/509, çeyrek altın 818/836, Cumhuriyet altını ise 3.368/3.405 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

ABD'DE TARIM DIŞI İSTİHDAM BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Küresel piyasaların bugün yakından izlediği veri en önemli olan ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin çok altında kaldı. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tarım dışı istihdam 194 bin olarak açıklandı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 500 bin geleceği yönündeydi.

Ülkede işsizlik oranı da eylülde yüzde 4,8 olarak kaydedildi.

Uzmanlar, ABD'de borç limiti krizinin çözülmesi ve emtia fiyatlarının kısmen de olsa sakinleşmesiyle küresel piyasalarda risk algısının azaldığını belirterek, altının ons fiyatındaki yatay seyre karşın dolar kurundaki yükselişin yurt içinde altın fiyatlarında artışa sebep olduğunu kaydetti.

PETROL FİYATLARI KORKUTUYOR

Dünya genelinde ham petrol, doğal gaz ve kömür piyasaları üzerindeki fiyat baskısı, kış döneminde ısınma ve elektrik için yeterli yakıtın bulunamayacağı algısını güçlendiriyor. Küresel piyasalarda giderek derinleşen enerji krizi nedeniyle, ABD'de de petrol fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Kovid-19 salgınının neden olduğu küresel ekonomik belirsizlik, artan talep ve tedarik zincirindeki aksamalar, ham petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesine neden oluyor.

Arz-talep açığı nedeniyle artan enerji fiyatlarına rağmen OPEC+ grubu, pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda, daha önce belirlenen üretim düzenlemesi planı kapsamında kasım ayı için günlük 400 bin varil üretim artışı kararı aldı. Bu gelişmenin ardından Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı hafta başında 79,6 dolarla Kasım 2014'ten bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

KRİPTO PARA PİYASALARI

Kripto para piyasasında ise, Bitcoin 54 bin 653 dolardan, Ethereum ise 3 bin 600 dolardan fiyatlanıyor.