Efsane Başpehlivan Taşçı:

Efsane Başpehlivan Taşçı:

"Kırkpınar'da tekrar güreşemedik ama belki ağalık yapmaya geliriz"


EDİRNE (AA) - Türk yağlı güreş tarihine adını altın harflerle yazdıran "Efsane" lakaplı Kırkpınar başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, "Kırkpınar'da tekrar güreşemedik ama belki ağalık yapmaya geliriz" dedi.

Ahmet Taşçı, "40 Ağa Kırkpınar'da" etkinliği kapsamında geldiği Devecihan Kültür Merkezi'nde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

"Geçen yıl çayıra çıkamamıştınız, 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılacak mısınız?" sorusunu Taşçı, şöyle yanıtladı:

"Geçen yıl çayıra çıkamadık, çıkarılmadık. Güzel şekilde hazırlanmıştık. Amacımız çayıra çıkıp Kırkpınar'da şampiyon olmak değil, tarihi yad etmekti. Osmanlı devleti zamanındaki başpehlivanları anmak istemiştik. Kel Aliço gibi bir pehlivanı tekrar gündeme getirmek istemiştik. Bu rekoru kırmak için sahaya çıkmak istedim. Ama yönetim maalesef bazen egoları yüksek insanların elinde bulunduğu için, bazı şeyleri ya hazmedemiyorlar ya da anlayamıyorlar. Buradaki olayın güzelliğini ve büyüklüğünü anlayamayan insanın da bu tür yönetimlerde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Biz tarihi yad ediyoruz. Ahmet Taşçılar gelir geçer. Nasıl Kel Aliçolar, Koca Yusuflar, Adalı Haliller, Kurt Dereliler gelip geçtiyse bizleri de yarın anacak, temsil edecek pehlivanların yetişmesi için bu örnek davranışları sergilemek istiyordum. Engellendim, sağlık olsun diyorum. Kırkpınar'da tekrar güreşemedik ama belki ağalık yapmaya geliriz. Tabi bu biraz maddi güce dayalı, o güce eriştiğimizde yaparız."

Geçen yıl çok iyi hazırlanmasına rağmen çayıra çıkamaması nedeniyle küstüğünü ifade eden Taşçı, 57 yaşında bir insanın güreşlere hazırlanmasının kolay olmadığını dile getirdi.

Basın mensuplarının çayıra çıkması yönünde birçok haber yaptığını anlatan Taşçı, "Bana yardım ettiniz sağ olun. Hep birlikte bunu başaramadık, güreştiremediniz beni. Basına da teşekkür ediyorum buradan. Ben 9 yıl şampiyon olmuşum amacım 10, 11, 12. şampiyonluk değildi. Amacımız tarihi yad etmekti" diye konuştu.

Ahmet Taşçı, Ali Gürbüz'ün çayıra dönmesiyle ilgili soruya, "Ali Gürbüz benim beğendiğim başpehlivanlardındır. Yağlı güreşlerin bütün özelliğini, babadan, dededen taşıyan bir pehlivandı. Doping olayıyla sarsıldı. Kemeri geri alındı. Yani o olay farklı bir boyut. Onun için konuşmak anlamsız olur. Çünkü alırken görmedik, verirken görmedik. Onun dışında Ali Gürbüz'ün sahalara en iddialı başpehlivan olarak çıkacağına inanıyorum" şeklinde cevap verdi.

Kültür merkezindeki "40 Ağa Kırkpınar'da" konferansında ise Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

Konferansa, diğer bölgelerden gelen yağlı güreş ağaları ve tek kadın ağa Arzu Kasap Küçükkoç katıldı.