Emeklinin Temmuz'da ''alamayacağı'' zam açıklandı

Emeklinin Temmuz'da ''alamayacağı'' zam açıklandı
Güncelleme:

Gazeteci Fatih Portakal, milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği Temmuz ayı enflasyon zammı için "Alacağınız para üç aşağı beş yukarı belli" dedi ve emeklinin alacağı değil, alamayacağı zammı açıkladı...

Her geçen gün hayat pahalılığı karşısında biraz daha ezilen milyonlarca emekli Temmuz ayında maaşlarına yansıyacak 6 aylık enflasyon fark zammını beklerken, peş peşe gelen "zam tahminlerine" bir yenisi daha geldi.

Gazeteci Fatih Portakal canlı yayında emekli maaşlarıyla ilgili kulis bilgisi verdi.

İşte Portakal'ın açıklamasından satır başları:

"Sabahları böyle yürüyüş yapan bir insanım. Genci yaşlısı insanlar da beni tanıyor. Bir amca geldi yürüyüş yaparken. 'Bu emekli maaşı 16 bin TL olacakmış diyorlar' dedi bana. Olur mu diye sordu bana.

Amca, 'Kim söyledi sana bunu' dedim. 'Ya öyle konuşuluyor filan' dedi. Emekliler, maaş 16 bin TL diye bekliyorsanız eğer... Beklemeyin. Alacağınız para üç aşağı beş yukarı belli ama konuşulan 16 bin TL değil."

Uzman isim açıkladı: Milyonlarca emekliye zam oranı belli oldu

Öte yandan sosyal güvenlik ve çalışma hayatı uzmanı Özgür Erdursun da emekliye yapılacak zam oranı için dikkat çeken bir tahminde bulundu.

Temmuz ayında emeklilere yüksek enflasyon oranlarına bağlı olarak yüzde 25'e varan zam yapılması bekleniyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre, Temmuz ayında asgari ücrete bir zam yapılması planlanmıyor. Ancak SSK ve BAĞ-KUR emeklileri Temmuz ayında ara zam alacak.

İlk dört aylık enflasyon verilerine göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine temmuz ayında yüzde 18,72 oranında zam yapılması kesinleşmiş durumda.

SGK uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamalarına göre, Temmuz'un 3’ü ve 20’si arası önemli olacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 30 oranında bir zam çıkabilir.

Memur veya memur emeklilerine çıkan orandan yüzde 5 çıkartılarak alınacak. Ancak burada da eşitleme olabilir. Kök aylık sorununa ise tamamlama yapılarak çözülebilir.

Milyonlarca emekli, temmuz ayında maaşlarına yapılacak zamları büyük bir heyecanla bekliyor. Yüksek enflasyon oranları, emekli maaşlarına yapılacak zamların da yüksek olmasını gerektiriyor. Bu durum, emeklilerin yaşam standartlarını korumak ve alım güçlerini artırmak açısından büyük önem taşıyor.