Engelsiz Antalya için tek yürek

Engelsiz Antalya için tek yürek

Engelli bireylerin sorunları Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile düzenlenen “Engelsiz, Erişilebilir Antalya İçin Tek Yürek Ortak Hizmet Çalıştayı”nda masaya yatırıldı.

Engellilerin yaşadığı sorunlar karşısında çözüm önerilerini görüşmek üzere Antalya’da ilk kez gerçekleştirilen çalıştaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman ile üniversitelerden akademisyenler, yerel yönetimlerden ve kamu kurumlarından temsilciler, Sivil Toplum Örgütleri, engelliler ve aileleri katıldı.

Engelsiz, Erişilebilir Antalya İçin Tek Yürek Ortak Hizmet Çalıştayı’nda ‘Engellilerin Eğitimi ve İstihdamı, Yerel Yönetimlerde Engelli Hizmetlerine Yaklaşım ve Engelli Veri Haritasının Oluşturulması, Engellilerin Toplumsal Yaşama Uyumu ve Toplumsal Farkındalık, Engellilerin Bakım Sağlık ve Rehabilitasyon Hizmetleri’ ana başlığında görüş alışverişinde bulunuldu.

ORTAK BİR RAPOR ÇIKACAK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk “Hepimiz Antalya’da yaşayan engellilerimizin sorunlarını nasıl çözeriz onun çabası içerisindeyiz. Bugün bu çalıştayda umut ediyorum burada sizlerin katkıları fikirleri ve önerileriyle engellilerin sorunlarının çözülmesine yönelik ortak bir rapor çıkacak. Hep birlikte daha kapsamlı işler ortaya çıkaracağız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hizmetlerini anlatan Öztürk, “Engelli Rehabilitasyon Merkezimizde 475 çocuğumuzla birlikte ailelerine de hizmet vermekteyiz. Yavuz Özcan Parkı’nda açtığımız hizmet binamızda engelli vatandaşlarımıza, sesli  kütüphane, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Nakdi yardıma ihtiyacı olanlara ihtiyaçlarının karşılanması gibi hizmetlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Geçen yıl başlayan Engelsiz Mekan Projesi ile ilgili bilgiler veren Genel Sekreter Yardımcısı Öztürk, “Engelli rampası olmayan bina girişlerinin yapılması, tuvalet, banyo ve mutfaklarının onların daha uygun kullanabileceği şekilde değiştirilmesi gibi düzenlemeleri ücretsiz yapıyoruz. Şu ana kadar 25 engellimizin mekanını istekleri doğrultusunda düzenledik” dedi.

AİLELER ANTALYA’YA YERLEŞİYOR

Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da, engellilerin eve hapsedilmesinin toplumla paylaşılmamasının yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. 15-20 yıl önce eskiden insanlar engelli çocuklarını dışarı çıkaramazken bugün Antalya’da yapılan tüm binalar Büyükşehir Belediyesi’nin de onayıyla mutlaka engellilerin erişebileceği şekilde dizayn ediliyor. Artık insanlar, engelli çocuklarının eğitim alması için gelip Antalya’ya yerleşiyor. Eskiden Antalya’da rehberlik araştırma merkezi 2 iken bugün 6 oldu. Atatürk Hastanesi, Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Hastanemiz olmak üzere 3 hastanemizde engelli çocuklarımıza eğitim hizmeti veriyoruz. Eskiden 141 özel eğitim sınıfı vardı bugün 335’e çıkmıştır. Her mahallede özel eğitim sınıfımız bulunmakta. Bugün ilçelerde dahil Özel Eğitim Okulu sayısını 5’ten 22’ye çıkardık.”

DÜNYANIN EN MODERN OKULU

Dünyanın en modern otistik çocuk okullarından birinin Antalya’da açıldığını kaydeden Gülay şu bilgileri verdi: “Bugün 180 civarında otistik çocuğumuz ileriye yönelik yaşam becerileri de dahil olmak üzere eğitim hizmeti veriyoruz. Bugün itibarıyla 152 çocuğumuza okula gidemeyen ağır düzeydeki çocuğumuza öğretmen gönderiyoruz. Bu ülkenin engelliye verdiği destektir. Antalya’da 8 bin 862 engelli çocuğumuz var. Bunların devlet okullarının yanı sıra özel okulla okullara gidebiliyor. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü olarak engelli öğrencilerimiz için özel eğitim okullarına yılda 51 milyon TL ödüyoruz.” 

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman da, engellerin ortadan kaldırıldığı engelsiz bir kent için çözüm yollarının ele alınacağı çalıştayı çok önemsediğini ifade etti. Türkkahraman, “Bir insan ve bilim adamı olarak, engellerin kaldırıldığı engelsiz bir kent için neler yapabileceğimizi konuşacağımız bu çalıştayın çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi. Fakülteleri bünyesinde özel eğitim bölümü açtıklarını anlatan Türkkahraman, öğretim üyesi kadrosunu tamamladıklarında öğrenci alımına başlayacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından üniversitelerden akademisyenler, yerel yönetimlerden, kamu ve özel kurumlardan temsilciler ve Sivil Toplum Örgütleri, engelsiz bir Antalya için sorunlar ve çözüm önerilerini görüştü.

Etiketler engelliler