Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik

Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik

Çin'e ait gemiler Filipinli balıkçıların avlanmasını engelliyor

KUALA LUMPUR (AA) – Güney Çin Denizi'nde konuşlanan Çin gemilerinin Filipinli balıkçıların avlanmasını engellediği bildirildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, Güney Çin Denizi’nde anlaşmazlığa konu olan adalar çevresinde Filipinli balıkçıların avlandığı bölgeye Çin’e ait beş geminin konuşlanarak balıkçı teknelerinin geçişine izin vermediği belirtildi.

Filipinli yetkililer, Çin gemilerinin Filipinler'in güneyindeki Palawan Adası’nın batısındaki Quirino (Jackson) Kayalıkları olarak bilinen ve Filipinli balıkçılarca geleneksel avlanma bölgesi olarak bilinen bölgede engelleme yaptığını söyledi.

Çin’e ait çok sayıda teknenin son bir aydır bölgede olduğunu kaydeden yetkililer, balıkçıların Çin teknelerinin silahlı olabileceğini düşünerek avlanma bölgesine giremediklerini belirtti.

Filipinler Ordusu Sözcüsü Restituto Padilla, bölgede Çin gemilerinin varlığından haberdar olduklarını ve bunların bölgede kalıcı olup olmadıklarını incelediklerini söyledi.

Çin, kasım ayında Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıkların kendisine ait olduğunu iddia etmişti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Çin Denizi’ndeki Paracel Adaları'nda egemenlik iddia ederek yaptığı faaliyetler, aynı bölgede hak iddiasında bulunan bölge ülkeleri Vietnam, Malezya, Filipinler, Brunei ve Tayvan’da rahatsızlık oluşturuyor.

Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip.