İlber Ortaylı'dan ''Andımız'' çıkışı: ''Böyle abdeste böyle peşkir gelir''

İlber Ortaylı'dan ''Andımız'' çıkışı: ''Böyle abdeste böyle peşkir gelir''
Güncelleme:

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mikrofon uzattığı çocuğun CHP lideri Kılıçdaroğlu'na ''hain'' demesiyle ilgili olarak ''Andımız kalktığında bu halk sustu, böyle abdeste böyle peşkir gelir'' dedi.

Tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon’daki konuşması sonrası 10 yaşındaki bir çocuğum sahneye çıkarılmasını eleştirdi. “10 yaşındaki çocuklar siyasette kullanılmaz” diyen Ortaylı, "Andımızın kaldırılmasına tepki göstermeyen halk şimdi kızıyor” tespitini yaptı.

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan Ortaylı, "10 yaşındaki çocuklar siyasette kullanılmaz. Çocuğun durumu kullanılır, çocuklar açtır, okulsuzdur, korunaksızdır bu siyaset konusu yapılmalıdır ama çocuğun bizatihi kendine siyasi nutuk attırılmaz. Siz Atatürk'ün Andını kaldırmışsınız, sonra 10 yaşında çocuğu çıkarıp siyaset konuşturuyorsunuz, olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Ortaylı, "10 yaşında çocukların okumasının milli terbiye, yurttaşlık terbiyesi bakımından çok anlamlı olduğu Öğrenci Andı'nın ortadan kaldırılması da zevzekliktir. Bunları yaparak neyi ispat etmek istiyorsunuz, akıl kârı değil. Çocuklarla uğraşmayın, sağlığına, yemesine içmesine, tatil, spor yapmasına dikkat edin yeter. Ne var, okulda Türk olduğunu söylüyor, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek diyor, bunu mu kaldırıyorsun? Şimdi tepki gösteriliyor. “Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir” atasözünü bilirsiniz." dedi.

 

Ruhat Mengi'nin yazısının tamamı için...