İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı

İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı
Güncelleme:

İstanbul Zekeriyaköy'de “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen ormanlık alana dahil olan bazı bölgelerin sınır dışı bırakıldığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 25 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, 29 Haziran 2021 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan ve görseli yayınlanan Sarıyer Zekeriyaköy’deki orman alanı kararı netlik kazanmaya başladı.

İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı - Resim : 1

Söz konusu kararda Zekeriyaköy’deki alanlar ilgili olarak özetle “Sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine…” denilmişti.

İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı - Resim : 2

Bakanlığın yayınladığı ve alanın sınırlarını gösteren uydu görüntüsüne göre, söz konusu alanın doğal parçası olan bazı bölgeler, “Kesin korunacak hassas alan” sınırı dışında bırakıldı. Korumaya alınan bölgenin doğusunda bulunan ve ormanlık alanla bütünlük oluşturmasına karşın sınır dışı bırakılan 24 bin 750 metrekarelik ormanlık alan en büyük parseli oluşturuyor. Söz konusu parsel Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü mülkiyetinde bulunuyor ve tapu kaydında tarla olarak gösteriliyor.

Yine söz konusu “kesin korunacak hassas alan” ile bütünlük arz eden kuzey kesimdeki parsellerin de sınır dışı bırakıldığı (mavi çizgili parseller) görülüyor. Ormanlık alanlar bütünlük oluşturmasına karşın, kesin korunacak hassas alan sınırı dışında bırakılan ormanlık alanların toplamı 85 bin 750 metrekareyi buluyor.

İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı - Resim : 3

HAVUZLU VİLLA İSTİLASI

Sarıyer ilçesinin merkezi ile Karadeniz kıyısındaki Kilyos arasında yer alan Zekeriyaköy, özellikle 2004 yılından sonra adeta havuzlu villaların istilasına uğradı. 80’li yılların sonlarına doğru Sarıyer sırtlarında başlayan yapılaşma “Uyum Villaları” ile kamuoyu gündemine gelmişti. İstanbul’un akciğerleri kuzeydeki ormanlık alanın yok edilmesine yol açacağı gerekçesiyle karşı çıkılan yapılaşma durdurulamadı.

 İstanbul'un Kuzey Ormanları'nda ''kesin korunacak alan''a ince imar ayarı - Resim : 4

Pelikan Park Evleri, Sinpaş’a ait Rumeli Konakları, Acarlar Sitesi, Yeni Dostlar Sitesi villaları, Boğaziçi Malikhaneleri orman içine yapıldı. Kuzeyden ve güneyden hızla devam eden havuzlu villa yapımının tam ortasında kalan son ormanlık alan, son anda hassas korumaya alındı. Kesin korumaya alınan hassas alan, kuzey ile güney arasında tampon oluşturuyor.

 

(Kaynak)