İşte raftaki Zarrab raporu

İşte raftaki Zarrab raporu

Reza Zarrab ile Babek Zencani'nin arasındaki ticari ilişki Bakanlık raporunda...

Gümrük Bakanlığı’nın 11 ay önce tamamladığı raporda, Reza Zarrab’ın sahibi olduğu şirketlerin Babek Zencani’nin şirketlerine hem para hem de altın aktardığı ifade edildi. Bakanlığın raporunda, “Yapılan tespitlerle Babek Zencani ve firmaları ile Reza Zarrab ve firmaları arasında ticari ilişkiler olduğu görülmüştür” görüşüne yer verildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 11 ay önce tamamladığı “Reza Zarrab” raporuna Hürriyet gazetesinden Arda Akın ulaştı.

İşte o haberdeki ayrıntılar:

Bakanlık arşivine giren raporun en çarpıcı noktası, Zarrab ile İran’da devleti 2.8 milyar dolar dolandırmaktan tutuklu olan Babek Zencani arasındaki para alışverişi oldu. “Babek Zencani ile Reza Zarrab arasında ve şirketleri arasında itribat var” denilen rapor 11 aydır hiçbir işlem yapılmadan bakanlıkta bekletiliyor.

17 Aralık soruşturmasının önemli isimlerinden biri olan Reza Zarrab’la ilgili dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla hazırlanan ve çok önemli bilgilerin yer aldığı müfettiş raporu, 8 Ağustos 2014’te tamamlanarak bakanlığa sunuldu. Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz imzasıyla hazırlanan ve Rehberlik ve Teftiş Başkanı Zafer Yıldırımlı’nın bakanlık adına kabul ettiği 651 sayfalık inceleme raporunda, Zarrab’ın irtibatlı olduğu 43 şirketin 2011 ve 2013 yılları arasında Türkiye, İran, Çin, BAE ve Rusya arasında gerçekleştirdiği ithalat, ihracat ve para transferleri mercek altına alındı. 11 aydır bakanlıktaki raflarda bekleyen raporla ilgili henüz herhangi bir işlem yapılmadığı öğrenildi. 

942 KİLO ALTIN

Zarrab’ın sahibi olduğu Royal Denizcilik ve Kıymetli Madenler A.Ş.’nin, 10 Mayıs 2012’de Bank Mellat’ın İstanbul Şubesi’nden Babek Zencani’nin şirketine 5 milyon 100 bin TL aktardığı ifade edildi.
Başmüfettiş Eryılmaz raporunda, Zarrab’a ait Ravanda Ltd’nin Zencani’ye ait SCT CO/SCT Banker isimli şirketlere 2012 yılı içinde tam 942 kilogram altın ihracatı yaptığına dikkat çekerek, “Yapılan tespitlerle Babek Zencani ve firmaları ile Reza Zarrab ve firmaları arasında ticari ilişkiler olduğu görülmüştür” görüşüne yer verdi.

8 MİLYAR DOLARLIK ALTIN

Türk Parası Kıymetini Koruması Hakkındaki Kanun kapsamında Zarrab’ın şirketlerinin özellikle Dubai, İran ve Rusya’ya ciddi miktarlarda döviz aktarımı yaptığı yer verilen raporda, yüksek miktarda para transferlerinin kuryelerce gerçekleştirilmesine vurgu yapıldı. Bu kapsamda yapılan incelemelerde, Zarrab’ın şirketlerinden Royal Denizcilik ve Kıymetli Madenler A.Ş.’nin 2012-2014 tarihleri arasında sadece İran ve BAE’ne 8 milyar dolar değerinde 151 ton 142 kilo altın ihraç ettiğine dikkat çekildi.

TEMİZLİKÇİ VE KURYE ADINA ŞİRKET

Zarrab’ın, yanında çalışan kuryeler adına paravan şirketler kurduğu yönünde bilgilerin de yer aldığı inceleme raporunda, Kilis’te özel bir şirkette temizlik elamanı olarak çalışan 22 yaşındaki Mehmet Ali A. adına milyon dolarlık ciroları olan anonim şirket kurduğu, yine döviz kuryesi olarak kullanılan Metin C. adına ise 3 milyon TL sermayeli şirket kurduğu anlatıldı. Söz konusu şirketlerin bu kişilere ait olmadığının değerlendirildiği raporda, “Bazı firmaları kuran ya da ortaklığı olan kişilerin, bu firmaları kuracak ve ya ortaklıkları olacak yeterli sermayeleri olmadığı görülmüştür” denildi.