Körfez Köprüsü'nün adı belli oldu !

Körfez Köprüsü'nün adı belli oldu !

Körfez Köprüsü'nde tarihi adım atıldı. Son tabliyenin yerleştirildiği törene Erdoğan ve Davutoğlu da katıldı... Köprünün ismi Osman Gazi Köprüsü oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik bölümünün açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında köprünün isminin Osman Gazi Köprüsü olduğunu açıkladı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

- Değerlendirmelirimiz sonucunda köprünün ismini Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik.

- Gurur kaynağı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar var.

- İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamı 2018'de açılacak.

- Otoyolun tamamı hizmete girdiğinde İstanbuldan İzmir'e 3.5 saatte gidilecek.

- Bu projeyi ülkemize yakıştıramayanlar vardı. Yıkmak kolay, yapmak zordur. BugünTürkiye yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nünson tabliyesini yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Burada konuşan Erdoğan, birazdan ismini açıklayacağı köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi.

1-20160421194659.jpg

"Gerçekten dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz" diyen Erdoğan, köprünün detay özelliklerinin daha sonra belirtileceğini anlattı.

Gösterilen ilgi ve alakaya teşekkür eden Erdoğan, "Ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olsun diyorum. Gerek Başbakanımıza gerek tüm kabine üyelerimize, Ulaştırma Bakanımıza ve tüm ekibimize şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun diyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.

2-20160421194659.jpg

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

- İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun tamamı 2018'de açılacak.

- Otoyolun tamamı hizmete girdiğinde İstanbuldan İzmir'e 3.5 saatte gidilecek.

3-806.jpg

ERDOĞAN HATIRA OLARAK ALDI

Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti. Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydikleri görüldü.

4-480.jpg

KÖPRÜ 6 DAKİKADA GEÇİLECEK

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova’yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda. 113 adet tabliye var. Son tabliyenin kaynağı bugün yapıldı. İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak. Geçiş ücreti 35dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak. Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, TEM’den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Egee’de turizm hareketlenecek. Çandarlı’da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege’de üretilen zirai ürünlerin limanlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak. Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak. İstanbul İzmir otobanı istihdama da katkı sağlayacak.

5-268.jpg

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ VE OTOYOLUN SON DURUMU

Körfez köprüsünde kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, son tabliye ise bugün konuldu. Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ’ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları ise sürüyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.

12,911 MİLYAR TL HARCANDI

 Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.